Ministrul Justiției a explicat motivul pentru care Cristian Rizea, condamnat la 4,8 ani de închisoare în România pentru corupție, nu a fost încă extrădat în țara vecină. Sergiu Litvinenco a spus că dosarul de extrădare a lui Rizea și cel de recunoaștere a sentinței acestuia peste Prut nu pot fi examinate din cauza contestației depuse de către dânsul. 

„În justiția din R. Moldova sunt două dosare inițiate de Ministerul Justiției, unul pe recunoașterea sentinței de condamnare a lui Rizea în România și al doilea dosar este pe extrădare. Ambele dosare nu se examinează dat fiind faptul că pe rolul altei instanțe există cererea acestui personaj privind contestarea decretului fostului președinte Igor Dodon de retragere a cetățeniei”, a precizat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Astfel, din cauza acestui dosar, celelalte nu se examinează.

Astăzi, o nouă ședință în dosarul privind extrădarea lui Cristian Rizea în România a fost amânată la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. 

„Magistrații de la Judecătoria Buiucani au amânat ședința în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea. În acest dosar nu a avut loc nicio ședință de judecată până acum. Acesta s-a prezentat la ședința de judecată alături de avocata sa. Rizea a declarat că este nevinovat și că a fost lipsit ilegal de cetățenie. Întrebat de ce nu merge în România să se clarifice cu justiția de acolo, fiind condamnat de autoritățile române, acesta a declarat că R. Moldova este țara lui și că aici va răspunde în fața legii”, a spus reporterul TV8 Cătălin Goria.

O primă documentare, arată că în trecut, acesta a fost deputat în Parlamentul României, din partea PSD. A rămas fără încrederea partidului după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de fapte de corupție. În cele din urmă, el a fost condamnat definitiv la 4,8 ani de închisoare cu executare.

Dar, când a fost anunțată decizia finală, nu se mai afla în România. Jurnaliștii români au scris că el s-ar fi ascuns în țara noastră încă din 2017. Iar un an mai târziu a obținut și cetățenia moldovenească. De aproape un an, aceasta i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Rizea nu a fost de acord cu retragerea și a contestat actul în instanță, iar o decizie încă nu a fost luată.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!