Preşedintele polonez Andrzej Duda a descris apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană drept o „realizare civilizatoare”, vineri, după ce mai mulţi parlamentari au sugerat că Polonia ar trebui să părăsească blocul comunitar, relatează DPA, scrie agerpres.ro.

„Nu vrem doar să aparţinem UE, vrem să ajutăm la modelarea ei”, a spus Duda în comentarii publicate vineri de Polska Times.

Remarcile sale intervin după ce mai mulţi membri de rang înalt ai partidului conservator la putere Lege şi Justiţie (PiS) au făcut aluzii la o posibilă ieşire a Poloniei din UE.

Liderul grupului parlamentar PiS, Ryszard Terlecki, a declarat că Polonia ar trebui să ia în considerare „paşi drastici” modelaţi după plecarea Marii Britanii din blocul comunitar.

La rândul său, liderul adjunct al grupului parlamentar, Marek Suski, a făcut referire la lupta împotriva „ocupanţilor de la Bruxelles”, o aluzie la ocupaţia Poloniei de către Germania nazistă în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, aproximativ 88% dintre locuitorii Poloniei vor să rămână în UE, potrivit unui sondaj recent care a constatat că doar 7% cred că ţară ar trebui să părăsească blocul comunitar.

Într-o rezoluţie miercuri, conducerea PiS a exclus un „Polexit”, declarându-şi sprijinul pentru apartenenţa la UE. Duda, de asemenea din PiS, a reluat această linie.

Guvernul condus de PiS este în prezent blocat într-o lungă dispută cu Comisia Europeană asupra reformelor sale judiciare. Aceasta din urmă a cerut Curţii de Justiţie a UE (CJUE) sancţiuni financiare împotriva Poloniei din cauza continuării activităţii secţiei disciplinare vizând judecătorii.

CJUE a emis o ordonanţă temporară pentru desfiinţarea secţiei, dar aceasta rămâne în activitate. De asemenea, Comisia Europeană refuză aprobarea planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Poloniei din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!