/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ 12 jurnaliști din R. Moldova vor avea ocazia să exceleze în profesie, printr-un schimb de experiență, în Franța

17 septembrie 2021, ora 21:54

12 jurnaliști din Republica Moldova vor avea ocazia să exceleze în profesie, printr-un schimb de experiență, în Franța! Aventura a devenit posibilă prin intermediul programul de formare al jurnaliștilor „Media și Democrație”, care are drept scop întărirea și susținerea proceselor democratice. Programul a fost discutat, în februarie, de Președinta Maia Sandu cu omologul ei francez. Lansarea evenimentului a avut loc astăzi, la sediul Ambasadei Franței în R. Moldova.

Cei 12 jurnaliști selectați în cadrul proiectului vor avea ocazia să beneficieze de instruiri în orașul francez Strasbourg. Printre ei este și Cristina Popușoi. Vestea că a fost aleasă a emoționat-o.

Mi-am dorit întotdeauna să văd cum lucrează jurnaliștii din țările mai dezvoltate unde presa are tradiții mai vechi decât în Republica Moldova și cred că Franța este cea mai potrivită alegere și mă bucur că am putut să fiu parte acestui program. Sper să vedem cum lucrează jurnaliștii de acolo, cum reușesc ei să-și mențină democrația în presă pentru că chiar cred că avem nevoie de o presă de încredere.

Andrei Bordian, care este și student în anul patru la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat, spune că abia așteaptă să fure din secretele meseriei de la profesioniștii francezi. Iar la revenire, vrea să fie un exemplu pentru echipa sa de jurnaliști din Rezina, din care face parte și el.

„Ca să aibă ce învăța de la mine, pentru asta folosesc orice posibilitate de a pleca la instruiri, de a mă implica în anumite proiecte. Am așteptări mari, vreau să vin mult mai pregătit”.

Programul prevede două etape. Prima, care va dura între 22 și 26 noiembrie, va avea loc la Chișinău. Mai apoi, timp ce cinci zile, tinerii se vor afla la Strasbourg, unde vor vizita sediul numeroaselor instituții europene. De asemenea, jurnaliștii moldoveni vor urmări cum decurge munca din redacția unui important cotidian regional.

„Rolul jurnalistului nu trebuie să se limiteze doar la constatarea faptelor ci să meargă mult mai departe decât aceasta, să propună soluții și să-și asume un rol activ în cadrul societății civile și aici vorbim de un termen utilizat și în Franța, Jurnalismul de soluție”.

„Poporul Republicii Moldova a făcut o alegere clară care beneficiază de un suport larg în favoarea democrației și apropierii țării de valorile europene. Acum, jurnaliștilor din această țară e revine sarcina să asigure sau să vegheze respectarea acestor alegeri de către noile autorități ale țării”.

Programul de formare al jurnaliștilor „Media și Democrație” se află la prima ediție.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram