/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Alegeri parlamentare în Rusia. Cum încearcă Alexei Navalnîi să-i pună bețe în roate lui Vladimir Putin

missing
19 septembrie 2021, ora 10:49

Rusia își alege un nou Parlament, mai exact 450 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus). Scrutinul se desfășoară pe durata a trei zile, iar primele secții de votare s-au deschis încă de vineri, 17 septembrie, în Extremul Orient rus. În aceste zile au loc și alegeri locale și regionale, unde partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin este considerat deja învingător, informează Digi24.

Partidele din opoziție sunt deja slăbite și dezbinate. Astfel, susținătorii opozantului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, au ajuns să ceară cetățenilor ruși să voteze candidații comuniști pentru a împiedica accederea în parlament a cât mai multor candidați pro-Putin.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că Rusia Unită ar obține, în acest moment, între 299 și 306 locuri în Dumă (comparativ cu 343 câte deține în prezent). Pentru a putea aduce modificări constituționale, este nevoie de cel puțin 303 de voturi favorabile în parlamentul rus.

În prezent, partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin deține o majoritate absolută, de două treimi, în Duma de Stat. Kremlinul are tot interesul să mențină un astfel de control asupra parlamentului (și, implicit, asupra oricăror tentative de modificare a Constituției) în condițiile în care actualul mandat prezidențial al lui Putin se termină în 2024. Putin a reușit deja să modifice Constituția ca să poată candida pentru încă alte două mandate prezidențiale.

Estimările mai arată că locurile pe care le va „pierde” partidul lui Putin la aceste alegeri vor fi, cel mai probabil, ocupate de candidații comuniști care au ajuns să devină, la aceste alegeri, principalii „favoriți” ai opoziției ruse.

Alexei Navalnîi, principalul opozant anti-Putin, este în închisoare, iar toate organizațiile care au legătură cu el au fost catalogate drept extremiste sau chiar teroriste. În consecință, membrilor acestor organizații li s-a interzis să candideze la alegeri iar opoziția declarată anti-Putin e ca și inexistentă din punct de vedere politic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram