/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Sunt mai puțin profitabile. Livezile tradiționale, încetul cu încetul, încep să devină parte din trecut

missing
19 septembrie 2021, ora 06:04

Livezile super-intensive. Pentru unii agricultori – o necunoscută, pentru alții – o mană cerească. În comparație cu livezile clasice, care dau o recoltă calitativă de aproape 55 de procente, în cele moderne roada superioară este circa 95 la sută. Iar fructele culese de pe astfel de pomi sunt competitive pe piețele din Europa, Asia și Rusia. Deși pentru a înființa o livadă modernă este nevoie de investiții majore, agricultorii își răscumpără banii, din posibilitatea de a exporta pe piețele spre care țintesc. S-au convins de beneficiile unei livezi superintensive mai mulți antreprenori, care au participat la un schimb de experiență, admirând o livadă de acest gen din satul Coșnița, raionul Dubăsari. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova. 

Livezile tradiționale, încetul cu încetul, încep să devină parte din trecut. Sunt mai puțin profitabile, calitatea fructelor este inferioară și recoltele mici, iar soiurile cultivate nu prea sunt solicitate pe piețele internaționale. De aceea, tot mai mulți agricultori optează pentru înființarea livezilor superintensive, care dau o roadă semnificativ mai mare per hectar, iar fructele calitative constituie peste 90 la sută din recoltă și sunt preponderent exportate peste hotare. Eugen Gudumac, doctor în agricultură, este convis că livezile prezentului, dar mai ales ale viitorului sunt doar cele super-intensive.

Pentru așa tipuri de livezi, agricultorii folosesc material săditor de calitate superioară, care, în unele cazuri, oferă roadă cu fructe cu aspect comercial chiar din primul an de la plantare. Toate fructele sunt una ca una, atât la formă, cât și la mărime sau culoare. Și calitatea lor este una superioară. Cu roada culeasă din astfel de livezi nu sunt probleme nici la export, indiferent de piața de desfacere spre care țintesc agricultorii. 

 S-au convins de beneficiile unei livezi super-intensive mai mulți antreprenori, care au participat la un schimb de experiență, admirând o livadă de acest gen din satul Coșnița, raionul Dubăsari. Evenimentul este organizat și desfășurat în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova. Igor Matei, un agricultor începător din raionul Anenii Noi, a fost uimit să descopere beneficiile livezilor super-intensive și pe care ar vrea să le aducă și localitatea sa.

Pentru că nu există sezon în care grindina să nu facă ravagii prin livezile agricultorilor, copacii trebuie protejați, iar astfel fructele nu vor avea de suferit. O soluție modernă, care și-a demonstrat eficiența în timp, care reduce din riscurile agricultorilor, este amplasarea plasei antigrindină.  

În comparație cu livezile clasice, care au o recoltă calitativă de maxim 55%, recolta de calitate superioară din livezile super-intensive este de circa 95 la sută, iar fructele pot fi competitive pe piețele din Europa, Asia și Rusia. Înființarea unei astfel de livezi de măr, cu plasă antigrindină, poate costa cca 45 000 de euro pentru un hectar, pe când o livadă tradițională cere o investiție de cca 3 000 de euro. În schimb, de la o livadă obișnuită poți strânge o recoltă de 35 de tone pe hectar abia în anul 6-7, pe când de la una modernă – peste 50 de tone pe hectar, chiar din anul patru de la plantare. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram