Asociația „Promo-LEX” consideră că alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse desfășurate în regiunea transnistreană a fost un proces care a avut loc cu încălcarea dreptului internațional. Reprezentanții asociației recomandă ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova să convoace, potrivit procedurilor diplomatice, ambasadorul Federației Ruse și să solicite explicații pe marginea organizării scrutinului electoral. 

„Ca și în precedentele scrutine organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale, ce reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova. Constatăm, totodată, că și reacția autorităților constituționale a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii.”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, reprezentanții asociației menționează că autoritățile ruse reușesc să realizeze o colaborare cu administrația transnistreană din perspectiva politicilor, dar nu doresc să soluționeze problemele grave ale drepturilor omului din regiune. Controlul politic absolut asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană a fost considerat un element important al asumării responsabilității pentru încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă.

Astfel, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în regiune, controlul economic și militar constituie cele trei elemente determinante pentru menținerea concluziei că Rusia realizează jurisdicția de facto asupra regiunii.

Conform „Promo-LEX”, Republica Moldova urmează să realizeze obligațiile sale pozitive de condamnare a oricăror manifestări din partea altor state care vin să susțină un regim care violează grav drepturile omului.

Amintim că în perioada 17 – 19 septembrie 2021 au avut loc alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse.  Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 30 de secții de vot, dintre care 27 pe teritoriul Transnistriei, unde au votat 57.536 de alegători.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!