Situația epidemiologică privind infecția cu Covid-19 devine tot mai alarmantă în Republica Moldova. Potrivit medicilor, aproape că nu mai sunt locuri disponibile, nici la Centrul Covid de la Moldexpo și nici la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, instituții destinate tratamentului celor infectați cu noul tip de coronavirus. Pentru a ține situația sub control, de curând, a fost redeschisă secția Covid de la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din capitală. Și asta după ce, în luna iunie curent, aceasta fusese dezactivată, la decizia autorităților. 

La Centrul Covid de la Moldexpo din sectorul Buiucani al capitalei, pacienții pe care i-a întâlnit afară, ne-au confirmat că numărul celor infectați, care sunt internați aici, crește de la o zi la alta. Cel mai grav este în timpul nopții, spun oamenii îngroziți de suferințele pe care la îndură oamenii la acest Centru.

În stare gravă a fost și acest bărbat, în vârstă de 64 de ani, care spune că nici habar nu are de unde s-a infectat de coronavirus. Se află aici de mai bine de două săptămâni, iar starea sa acum este cu mult mai bună și speră ca peste șapte zile să poată merge acasă.

Numărul de infectări crește continuu, așa cum se întâmpla și la începutul pandemiei, iar situația s-a agravat, în special, în utlimele două săptămâni, spun reprezentanții Centrului Covid de la Moldexpo. Astfel, redeschiderea altor spitale le-ar ușura cu mult munca, întrucât lipsa locurilor în aceste pavilioanelor destinate pentru tratament, a devenit deja o problemă pentru conducere. 

Astfel, pacienții care nu mai au loc la Centrul Covid de la Moldexpo și nici la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, sunt internați la cel de-al treilea spital cu profil Covid, care și-a redeschis ușile pe 18 septembrie, printr-un Ordin al Ministerului Sănătății.

În total, în acest spital sunt disponibile aproape 300 de paturi, dintre care 16 – în secția de terapie intensivă. De la redeschiderea secției cu profil Covid, acum două zile, 40 de paturi au fost deja ocupate. 

Totodată, la ședința de astăzi a Primăriei capitalei, primarul general, Ion Ceban, a solicitat Guvernului, Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să demareze de urgență achitarea plăților restante către spitalele municipale.

În context, reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, solicitați de tv8 printr-un apel telefonic, ne-au comunicat că în cel mai scurt timp, vor veni cu o reacție la declarațiile făcute de Ceban. Potrivit datelor statistice, din numărul total de îmbolnăviri cu Covid-19, înregistrat zilnic, 1/3 sunt în capitală. 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!