Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco va depune o sesizare la Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând examinarea acțiunilor și a comportamentului judecătorilor de Curtea Supremă de Justiție care au admis strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței CSM de marți, 21 septembrie, transmite IPN.

În sesizare sunt vizați judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus strămutarea cauzei Șor.

„Precizez că toate cererile de strămutare în care se invocau motive de lipsă a aparențelor de independență, inclusiv determinate de discutarea publică a cauzei, raporturile nepotrivite dintre judecător și unul dintre avocații inculpatului, au fost respinse”, a menționat ministrul.

Sergiu Litvinenco a menționat că hotărârea din 20 august 2021 cu privire la strămutarea  cauzei Șor a fost admisă de membrii completului, care au participat la examinarea unor cereri analogice, inclusiv pe data de 4 august 2021 și anterior au susținut soluția de respingere. „Câteva zile după inventarea expresiei „existența unei suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul”, adică peste16 zile, au pronunțat o soluție diametral opusă, care creează confuzii inclusiv un precedent periculos și lipsă de imagine a justiției”

Potrivit aceleiași decizii, din 20 august, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

Prima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului de la Cahul, a fost întreruptă deoarece unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. O nouă ședință este programată pentru astăzi, 21 septembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!