/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Judecătorii care au decis strămutarea cauzei „Șor” de la CA Cahul la CA Chișinău, vizați în o sesizare la Inspecția Judiciară

21 septembrie 2021, ora 12:02

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco va depune o sesizare la Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând examinarea acțiunilor și a comportamentului judecătorilor de Curtea Supremă de Justiție care au admis strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței CSM de marți, 21 septembrie, transmite IPN.

În sesizare sunt vizați judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus strămutarea cauzei Șor.

„Precizez că toate cererile de strămutare în care se invocau motive de lipsă a aparențelor de independență, inclusiv determinate de discutarea publică a cauzei, raporturile nepotrivite dintre judecător și unul dintre avocații inculpatului, au fost respinse”, a menționat ministrul.

Sergiu Litvinenco a menționat că hotărârea din 20 august 2021 cu privire la strămutarea  cauzei Șor a fost admisă de membrii completului, care au participat la examinarea unor cereri analogice, inclusiv pe data de 4 august 2021 și anterior au susținut soluția de respingere. „Câteva zile după inventarea expresiei „existența unei suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul”, adică peste16 zile, au pronunțat o soluție diametral opusă, care creează confuzii inclusiv un precedent periculos și lipsă de imagine a justiției”

Potrivit aceleiași decizii, din 20 august, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

Prima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului de la Cahul, a fost întreruptă deoarece unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. O nouă ședință este programată pentru astăzi, 21 septembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram