/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Verdict CEDO: Rusia, responsabilă de moartea lui Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu în 2006. Reacția Kremlinului

missing
21 septembrie 2021, ora 16:59

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat marți verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko, spionul ucis în 2006 prin otrăvire cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar. Potrivit CEDO, Rusia este responsabilă de moartea acestuia, în Regatul Unit, scrie Digi24.ro

Kremlinul, care a negat mereu implicarea în asasinat, a respins verdictul CEDO pe care l-a calificat drept „neîntemeiat”.

„CEDO nu are nici autoritatea, nici capacitatea tehnologică pentru a obține informații despre acest caz. Încă nu avem rezultate ale acestei investigații, iar aceste susțineri sunt cel puțin neîntemeiate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Alexander Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit și a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.

Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată.

Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006.

O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai. Conform deciziei CEDO, cei doi „au acționat ca agenți ai statului rus”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram