/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Chișinăul de azi - un șantier continuu. Gropile, uitate cu anii, pun în pericol securitatea și chiar viața pietonilor

missing
22 septembrie 2021, ora 09:04

Chișinăul de azi poate fi comparat cu un șantier continuu, în tendința sa de modernizare. Problema este că, deseori, agenții economici nu respectă nici cele mai elementare prevederi ale legislației și nici normele de siguranță, fapt ce pune în pericol securitatea și chiar viața pietonilor. Și mai trist este că, în unele cazuri, constructorii sapă gropi enorme, despre care uită cu anii, așa că zonele devin adevărate capcane pentru trecători. Pe de altă parte, Direcția Generală Transport și Căi de Comunicație susține că cei ce nu respectă normele în vigoare sunt sancționați.

Indiferent de anotimp, în Chișinău se efectuează permanent lucrări de construcție. Unele șantiere sunt adevărate impedimente pentru trecători, iar altele chiar le pun viața în pericol. Așa, spre exemplu, este situația de pe șantierul de la intersecția străzii Alexandru cel Bun cu strada Armenească. Oamenii sunt nevoiți să treacă pe sub tractoare chiar și atunci când acestea lucrează.

„ – Vi se pare normal cum ați trecut pe aici? – Evident că nu este normal, eu niciodată așa ceva încă n-am văzut, nici într-un oraș din Europa, interesant…” (MUSCA) „Nu, deloc nu-i normal. Da cum să construiești mai departe, așa se construiește.”

Lucrătorii ne-au zis că ei au instalat indicatoare, care interzic trecerea pietonilor, doar că oamenii le ignoră. În aceste condiții lucrările se desfășoară, așa cum au fost proiectate.

„Acolo este semn, stă un semn, iar dacă oamenii nu înțeleg ce înseamnă un semn asta deja este problema lor. GTot normal, după proiect, totul este după proiect.”

O adevărată groapă unde poate încăpea liber o mașină am găsit și în centrul Chișinăului, pe strada Gavrilil Bănulescu-Bodoni. În timp ce trecătorii spuneau că așa ceva în centrul orașului este un adevărat dezastru, lucrătorii se odiheau în voie.

„Cărămida s-a luat de aici, nu știu ce să facă cu ele, au proiect sau n-au proiect, dar îmi pare că ceva, ceva nu-i normal, ca să închizi drumurile, ce asta parcă e prima dată. Asta ce-i, cu copii să nu te poți plimba, asta nu-i normal, trebuie de finisat lucrările cât mai rapid.”

Acest bărbat spune că a apelat ca să se rezolve problema, însă fără rezultat. Acum, el se teme că cineva ar putea să cadă în groapă.

„E foarte rău. Deja pe data de 10 trebuia să treacă termenul, au făcut, au săpat și iar din nou. Le-am făcut și observații și nicio reacție, bine că dumnevoastră ați venit, eu demult așteptam ca dumnevoastră să veniți și să faceți regulă.”

Fiind la fața locului i-am sunat pe responsabilii de la șantier, pentru a afla la ce etapă se află această construcție și când va fi astupată groapa, însă nimeni nu ne-a raspuns la apel.

O altă groapă, la fel de periculoasă, se află pe strada Belinski, intersecție cu Ion Creangă. Aceasta are peste trei metri adâncime și trei lungime, oar oamenii care locuiesc în zonă spun că lucrările durează de luni de zile.

„- Nu, asta este foarte periculoasă, aici doar nu există nimic, nicio îngrădire, nimic. Noaptea asta poți să nu vezi. – Dar ea este de mult aici? – Da, de foarte mult, eu o țin minte de un an, aici dar și acolo a fost.”

Vitalie Mihalache, șeful interimar al Direcției Generale Transport Public, a declarat pentru TV8 că cei care nu respectă normele de pe șantier sunt amendați.

„ – Au fost mulți sancționați până în ziua de astăzi, sau nu? – Sunt sancționări. Direcția Transport a emis facturi pentru încasarea acestor sancțiuni. Majoritatea dintre cei care au fost avertizați au înlăturat acele neconformități care există, cei care au primit sancțiuni, chiar întreprinderi și companii mari, deținători de rețele, cei mai mari deținători de rețele au evacuat chiar în perioada de clarificări.”

Agenții economici sunt obligați să respecte câteva reguli de bază, atunci când se află pe șantier, și anume: să pună un panou informativ, să fie locul salubrizat, gard de protecție, căi de acces pentru pietoni, panglică de polietilenă, indicatoare rutiere și iluminare pe timp de noapte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram