/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

86 de voturi pentru! Proiectul privind modificarea Constituției, în partea care ține de sistemul judecătoresc, votat în ultima lectură

23 septembrie 2021, ora 12:01

Deputații au votat în lectura a doua, finală, proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competenților acestuia. Pentru s-au expus 86 de aleși ai poporului. 

„Proiectul vine să asigure stabilitatea mandatului și inamovibilitatea judecătorilor, precum și garantarea independenței autorității judecătorești. Proiectul a fost avizat pozitiv de către Curtea Constituțională, precum și de Comisia de la Veneția, care l-a calificat drept binevenit”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate.

Proiectul se referă la termenul inițial și la modul de numire a judecătorilor. În prezent, aceștia sunt numiți pentru o perioadă de cinci ani și numai în cazul în care își desfășoară activitatea în mod corespunzător pe această perioadă, ei sunt numiți până la atingerea vârstei de 65 de ani.

O primă intervenție se referă la excluderea termenului de cinci ani, astfel ca aceștia să fie numiți de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, până la atingerea plafonului de vârstă.

Proiectul mai propune completarea Constituției cu prevederea prin care președintele va putea respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare, se referă la numirea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, astfel ca magistrații să fie numiți precum cei din instanțele inferioare. Încă o modificare ține de imunitatea judecătorilor, aceștia să poată beneficia doar de imunitate funcțională. De asemenea, se propune completarea Constituției cu un articol care va reglementa expres că CSM este garantul independenții autorității judecătorești.

O altă intervenție se referă la componența CSM, astfel ca termenul profesori titulari să fie înlocuit cu persoane cu reputație ireproșabilă. Se propune și ca legea organică să prevadă procedura de numire a membrilor CSM care nu fac parte din rândul judecătorilor, dacă procedura de numire în Parlament cu votul a 3/5 a eșuat.

O altă modificare se referă la durata mandatului membrilor CSM, care a fost mărit de la patru la șase ani. Proiectul prevede și posibilitatea revocării membrilor CSM, astfel încât la nivelul legii organice să fie indicate temeiurile de revocare.

Proiectul a fost preluat de la Guvernul Chicu de către Guvernul Gavrilița. Un proiect similar a fost înregistrat în anul 2018, dar ulterior inițiativa a devenit nulă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram