/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Lucrările de construcție de pe Centura de ocolire a Chișinăului, traseul Ialoveni-Leușeni, încă nu sunt gata

missing
23 septembrie 2021, ora 19:20

Astăzi urma să fie dat în exploatare segmentul de drum de pe traseul Ialoveni-Leușeni, care face parte din centura Chișinăului. Deși lucrările au început încă în 2015, până astăzi încă nu au fost finisate. Istoria acestui drum a devenit cunoscută încă în 2017, după ce fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reţinut într-un dosar de corupție, care viza tronsonul respectiv. Mai mult, fostul șef de stat, Igor Dodon, s-a lansat aici în campania prezidențială din 2020, cu mesajul că dezvoltarea infrastructurii este o prioritate absolută, iar acesta ar fi drumul spre viitor.

Începute încă acum câțiva ani, lucrările de construcție de pe Centura de ocolire a Chișinăului, traseul Ialoveni-Leușeni, încă nu sunt gata. Astăzi ar fi trebuit să fie dată în exploatare această porțiune de drum, dar, potrivit șefului de șantier, din cauza ploilor din acest an contractul a fost prelungit până în primăvara anului următor.

În 2015, contractul de reabilitare a acestui segment de drum a fost semnat cu o firmă bulgară, iar lucrările urmau să fie finisate trei ani mai târziu. Dar lucrările au fost stopate, în 2017, după ce fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost reţinut într-un dosar de corupție, legat de reparația acestei porțiuni de drum. Acum un an, a fost semnat un nou contract de reabilitare a drumului de ocolire cu două companii locale. Una dintre ele este responsabilă inclusiv de acest segment de drum, cu o lungime de 6,5 km.

„Practic, toate lucrările în afară de stratul de uzură sunt îndeplinite. A rămas centura, unde suntem de față. Dar așa toate lucrările sunt îndeplinite la 90%”.

Pe șantier am găsit, astăzi, și câțiva muncitori, care lucrau la frezarea asfaltului și împrăștiau pietrișul. Zilele următoare, dacă va fi mai cald, vor turna și asfalt, au spus ei.

„Mergem la 100%. Se lucrează în fiecare zi. De la ce oră sunteți aici? De la 8 până la 7 în fiecare zi, când și mai târziu, când și cum”.

„Da ce anume faceți? – Împrăștiem pietriș. – De cât timp lucrați la asta? – Deja e al doilea an, de la începutul drumului”.

„De cât timp lucrați aici? – De un an și ceva. – Și înainte de asta a mai lucrat altă firmă? – A lucrat o firmă, da cine?! Bieloruși, nu știm precis”.

Contactat de TV8, directorul adjunct de la Administrația de Stat a Drumurilor a confirmat că lucrările au întârziat și de această dată, dar dă asigurări că, până la finele anului, acest segment va fi dat în exploatare.

„Da, dar contractul a fost extins pentru condiții climaterice nefavorabile, care au avut loc. Anul acesta a fost foarte ploios sezonul de primăvară și începutul verii, plus și pandemia Covid 19”.

Anterior, fostul șef al statului, Igor Dodon, s-a lansat aici în campania prezidențială. Deputatul socialist Vlad Batrâncea, prezent atunci la eveniment a explicat că dezvoltarea infrastructurii este o prioritate absolută, de aceea au și ales această locație. În mesajul lor electoral, socialiștii spuneau atunci că acesta ar fi drumul viitorului.

„Ne aflăm astăzi într-un drum, ca să demonstrăm că acesta este un drum spre viitor. Și anume reconstrucția drumului, reabilitarea infrastructurii va deveni în următorii patru ani o prioritate absolută”.

Ministerul Economiei a semnat, în 2019, un nou acord de finanţare, cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, pentru efectuarea lucrărilor pe acest segment de drum. Asta după ce, din cauza dosarului de corupţie deschis pe numele fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, partenerii şi-au retras finanţarea. Ulterior, acesta a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram