/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ministrul Infrastructurii: Pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău mai este nevoie de 700 de mii de euro

missing
23 septembrie 2021, ora 10:17

Pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău mai este nevoie de aproximativ 700 de mii de euro. Despre aceasta a declarat miercuri ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, la Jurnal TV. 

„Arena trebuie dată în exploatare. Pentru a fi dată în exploatare mai este nevoie de aproximativ 700 de mii de euro. Cea mai mare problemă sunt căile de acces. Conform așa-numitului parteneriat public-privat, construcția căilor de acces era pe responsabilitatea Guvernului, care până acum nu au fost construite. În același timp, avem 59 de hectare de teren. Soluția pe care o avem noi, la moment, este să facem lucrările necesare pentru a da în exploatare acest edificiu și am început deja discuțiile cu antreprenorul să scoatem din contract acele 59 de hectare, să nu mai fie parte ale acestui contract, să fie scoase de sub orice tip de garanție și noi să avem o anexă la contract prin care să garantăm plățile care sunt”, a declarat Andrei Spânu.

Lucrurile se mișcă greu la Arena Chișinău, iar autoritățile se feresc să ofere vreun nou termen de dare în exploatare. Deși încă din luna mai se discuta despre construcția căilor de acces, lucrările bat pasul pe loc. Administratorul centrului dă din umeri și spune că responsabilii din cadrul instituțiilor de stat vin să vadă care este situația și promit că vor găsi o soluție.

„Proiectul Chișinău Arena va fi inaugurat pe 14 octombrie 2019” – este anunțul pe care încă îl mai găsim pe site-ul arena.md, dedicat în exclusivitate acestei construcții.

În luna mai a acestui an a avut loc ședința comisiei, formată din mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de stat, printre care și cei ai Ministerului Economiei, Culturii, dar și cei ai Agenției Proprietății Publice. În cadrul acesteia, a fost recepționată doar prima etapă a lucrării și anume – clădirea complexului. Tot atunci s-a discutat despre construcția căilor de acces. Lucrări care trebuiau gestionate de Guvernului Republicii Moldova. Pentru acestea ar mai fi necesare peste 2 milioane de euro, bani care trebuiau identificați în bugetul de stat.

Am încercat să găsim răspunsuri de la Guvern. Serviciul de presă al executivului ne-a redirecționat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, în gestiunea căruia a trecut arena. Consiliera ministrului însă ne-a sugerat să discutăm la acest subiect cu reprezentanții Agenției Proprietații Publice. Responsabilă de relații cu presa, Elena Danu, nu a răspuns la apelurile noastre. La începutul lunii septembrie, conducerea agenției a mers într-o vizită de documentare la Arena Chișinău. După, pe pagina instituției a fost publicat un comunicat în care responsabilii au promis că proiectul va fi dus până la capăt, fără să menționeze clar care vor fi pașii următori.

Proiectul Chișinău Arena a fost lansat de fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în 2018. Atunci, democrații anunțau că arena va fi deschisă în toamna anului 2019. I-a trecut pragul și fostul președinte Igor Dodon, care a anunțat o nouă dată de dare în exploatare a construcției moderne – 1 mai 2020.

Dar, nici acest termen nu a fost respectat. Asta pentru că arena polivalentă nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă. Atunci, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca centrul să fie conectat la rețele. Construcția complexului cu suprafața de 10 hectare a început în octombrie 2018. Conform proiectului acolo a fost amenajată o arenă pentru baschet, un aqua centru și un club de tenis. Costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro, pe care statul urmează să-i achite eșalonat în 12 ani.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram