/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/DOC/ Președinta a semnat decretele de eliberare din funcție a trei magistrați, printre care Ion Muruianu, fost președinte la CSJ și judecător la CA Chișinău

missing
24 septembrie 2021, ora 17:30

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat decretele privind eliberarea din funcție a trei judecători. Este vorba despre Ion Muruianu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, a lui Mihail Macar de la Judecătoria Hâncești și a lui Oleg Ciumaș de la Judecătoria Bălți.CSM a aprobat în data de 7 septembrie cererile de demisie ale celor trei judecători.

Decretul privind eliberarea din funcție a lui Ion Muruianu:

Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător în anul 1990. În anul 2000, a fost numit de președintele de atunci al țării, Chiril Lucinschi, judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În anul 2004, Muruianu a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, iar în 2007 a fost numit președinte al aceleiași instituții.

Numele lui Ion Muruianu a fost legat în anul 2010 de un scandal legat de reprezentanții presei, pe care i-a numit atunci „câini turbați”. Afirmația sa a stârnit un șir de reacții, fiind demarate acțiuni privind demiterea acestuia. Deși și-a cerut scuze două zile mai târziu, CSM i-a aplicat o mustrare aspră, dar decizia a fost anulată de CSJ.

Ion Muruianu a fost demis din funcția de președinte la CSJ, de către Parlament, în anul 2011, din cauza numărului mare de procese pierdute la CEDO. Pentru destituirea sa din funcție au votat 52 de deputați din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

Muruianu era magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012.

Decretul privind eliberarea din funcție a lui Oleg Ciumaș:

Potrivit Ziarul de Gardă, acum șase ani, Ciumaș a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești care a emis sentința în dosarul „Pădurea Domnească”.

În 2011, Oleg Ciumaș a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Fălești. Prin decretului Președintelui Republicii Moldova în 11 iulie 2016, Ciumaș a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În25 aprilie 2018, în urma unei sesizări a Procurorului General de atunci, Eduard Harunjen, Consiliul Superior al Magistraturii a decis eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a lui Ciumaș.

Solicitarea procurorului general a venit după ce judecătorul Ciumaș, în timp ce se afla la volanul mașinii sale, ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist de 21 de ani și-a pierdut viața.

Oleg Ciumaș a făcut parte din completul de judecători de la Judecătoria Fălești, care la 4 februarie 2015 a

Decretul privind eliberarea din  funcție a lui Mihail Macar:

Macar a fost vizat recent într-o anchetă Ziarul de Gardă, despre tăierile ilegale de pădure.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram