Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 27 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Semnificația acestei zile ține de viața Împăratului Constantin, căruia înainte de o luptă  i s-a arătat pe cer o cruce formată din stele însoțită de inscripția „Prin acest semn vei învinge”.

După victoria obținută, mama sa Elena, a descoperit crucea în apropiere de Golgota iar de atunci creștinii cinstesc Ziua Înălțării Sfintei Cruci.

În această zi, creștinii merg cu flori la biserică pentru a le pune la simbolul Crucii, iar după ce sunt sfințite, sunt luate acasă fiind bune de leac.

Conform tradiției bisericești, în această zi nu se muncește, se ține post toată ziua și se interzice mâncatul fructelor și legumelor ale căror miez seamănă cu o cruce.  Tot în această zi se spune că dacă va tuna, toamna va fi lungă, iar dacă ciorile se adună în cârd și sunt gălăgioase, o să cadă bruma.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!