/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Directoarea INJ, Diana Scobioală a fost aleasă de APCE în calitate de judecătoare la CEDO

28 septembrie 2021, ora 17:50

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală a fost aleasă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în calitate de judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Anunțul a fost făcut de avocatul Promo Lex, Vadim Vieru. 

Anterior, dintr-o listă de trei candidaturi, formată din Diana Scobioală, fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu, primii doi au fost recomandați de Comitetul pentru alegerea judecătorilor CEDO pentru a ocupa funcția de judecător la CEDO. Potrivit Comitetului, candidaturile lui Scobioală și Grosu au fost cele mai calificate.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați. Componența comisiei speciale de selectare a stârnit discuții aprinse atunci. Asta pentru că Președinția condusă atunci de socialistul Igor Dodon delegase în acest for numele lui Pavel Abraham, un controversat jurist român, fost șef al poliției român. scrie Ziarul de Gardă.

Ulterior, Administrația Maiei Sandu a decis să-l înlocuiască propunând în schimb numele judecătoarei Viorica Puică, însă comisia specială a respins această propunere și a lăsat în vigoare vechea componență.

Potrivit rezultatelor concursului, cei 3 reprezentanți ai PSRM în comisie au votat la fel. Astfel, Abraham – membru desemnat de Dodon, la fel ca ministrul Justiției de atunci, Fadei Nagacevschi, și deputatul PSRM, Vasile Bolea au dat punctaj maxim Dianei Scobioală, apoi punctajul diferă nesemnificativ, însă topul rămâne același.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram