/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cetățenii moldoveni care lucrează în Estonia vor putea beneficia de pensii și asigurări sociale din partea acestui stat

30 septembrie 2021, ora 17:46

Cetățenii moldoveni care au muncit în Estonia vor putea beneficia de pensii și asigurări sociale, în cazul survenirii unor riscuri, cum ar fi, de exemplu, pierderea întreținătorului. În acest context, în cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Protocolului de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova și Estonia.

Inițiativa de modificare a acordului este condiționată de lansarea unei reformei naționale de determinare a capacității de muncă în Estonia. Reforma prevede substituirea pensiei pentru incapacitate de muncă cu alocația pentru capacitate de muncă care nu mai face parte din sistemul de asigurări sociale de stat estonian. Astfel, pentru o anumită perioadă, protocolul prevede acordarea în continuare, a pensiilor pentru incapacitatea de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în țara noastră, până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă, sau după atingerea vârstei de pensionare conform legislației Republicii Estonia.

Implementarea Protocolului nu implică cheltuieli din bugetul statului. În temeiul Acordului pensiile de asigurări sociale se stabilesc în conformitate cu Legea nr. 156/1998, și se achită din mijloacele Bugetului asigurărilor sociale de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram