/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Noile restricții anti COVID, intrate de azi în vigoare, respectate doar pe hârtie. Administratorii de localuri spun că regulile nu prea sunt clare

01 octombrie 2021, ora 20:18

Noile restricții care au intrat în vigoare de astăzi sunt respectate doar pe hârtie. Am mers la mai multe localuri din capitală, dar nu ne-a fost cerut certificatul COVID, atunci când am intrat sau am făcut comanda. Între timp, administratorii acestor afaceri spun că autoritățile nu au explicat clar, cum ar trebui să fie efectuate verificările și susțin că nu au voie să ceară de la clienți acte, care conțin date cu caracter personal. Aseară, premierul Natalia Gavriliță a declarat că mizează pe responsabilitatea cetățenilor și că, în aceste condiții, statul nu poate verifica fiecare persoană în parte.

Luna octombrie a început cu noi restricții, impuse în Chișinău. Se pare, însă, că acestea sunt doar pe hârtie. Pentru a ne convinge, am decis să intrăm în mai multe localuri, pentru a vedea dacă la intrare ne va fi cerut certificatul COVID – 19. Prima locație se afla pe strada Aleksandr Pușkin din sectorul Centru al capitalei. În tot acest timp am filmat cu telefonul.

„ – Bună ziua, se poate?
– Poftim?
– V-ați deschis?
– Da. Spuneți, cafea nu este.
– Nu. Vreau un desert cu semințe de chia.
– Nu avem de acesta, doar griliaj.”

În final, desertul ne-a fost vândut. Când am intrat, localul abia își deschisese ușile pentru clienți. Din imagini se aude clar că chelnerița nu a cerut niciun document. Am mersi câțiva metri, la o altă cafenea, unde la prânz, deseori, oamenii stau la coadă. Nici aici nu am fost verificați, dacă deținem un certificat Covid-19, atunci când am cumpărat o cafea.

„- De când intră noile restricții în vigoare?
– De azi, parcă, dar văd că, deocamdată, e bine.
– Nu v-au anunțat?
– Nu, speram să fie bine, pentru că o să fie dezastru cu certificatele. Dintre noi, dar chiar și clienții nu vor să se vaccineze.

Abia în sectorul Râșcani, am găsit un restaurant, unde clienții erau verificați. Oamenii veniți se așezau la o masă liberă, după care de ei se apropia administratoarea localului. Din motiv că nu știau despre noile reguli, acești tineri au fost nevoiți să facă cale întoarsă.

„- După noul Regulament, trebuie să fie certificat sau test.
– Chiar acum suntem programați la test.
– Dacă nu aveți, cu părere de rău, nu vă putem deservi.
– Dar măcar să stăm la masă.
– Cu părere de rău – nu.”

„Sunt categoric contra, pentru că restaurantele o să dea faliment.”

De restricție nu știau nici aceste doamne, care luau masa în interiorul localului.

„- Nu avem test făcut recent. Nu am știut.
– Dar cum ați intrat?
– Pur simplu, nimeni nu ne-a întrebat. ”

Ne-au mai spus că nu vor să se vaccineze, dar și că testul la Covid-19 este prea scump, pentru a fi făcut, atunci când vrei să merge la restaurant, în sala de sport sau la cinema.

„Nu suntem obligați să ne vaccinăm. Eu cred că vaccinul nu are niciun efect și nu ajută la nimic.”

„Eu nu am nici test și nici vaccin. Mie nu îmi este permisă vaccinarea.”

Ulterior bărbatul și-a schimbat declarațiile și ne-a spus că s-a vaccinat cu Pfizer, în luna august.

„- Am vaccin, au controlat foia.
– Dar ați spus că nu vi se poate administra vaccinul?
– Eu nu am înțeles inițial despre ce întrebați.”

„Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el și să se protejeze. Cunosc foarte multe persoane vaccinate.”

Am discutat și cu proprietarul localului, care ne-a spus că, în prima zi, personalul abia se obiișnuiește cu noile reguli.

„Aceste restricții sunt mai mult de dragul piarului, deoarece noi cei din Horeca nu avem dreptul să preluăm sau să verificam acte cu date personale. ”

Prin urmare, chiar dacă se face un control, atunci poate fi verificată doar prezența documentului, nu și veridicitatea acestuia. Cu atât mai mult că niciun local nu dispune de un scaner special, care să confirme valabilitatea actului prezentat. Mail mult, certificatul Covid este necesar doar la intrarea în interiorul restaurantului, în timp ce la terase accesul este liber. Și în acest caz, însă, agenții economici au întrebări la autorități.

„Deci, la terasă el poate sta liber fără certificat și vrea la baie. Ce faci? La baie se poate fără certificat sau nu se poate? Sau la pachet. El poate să ia la pachet din restaurant sau nu poate.”

Fără un certificat Covid-19 care înseamnă un test negativ la coronavirus nu mai vechi de 72 de ore, un certificat de vaccinare sau un document care confirmă că persoana are anticorpi nu poți intra nici la cinema, teatru și în sălile de spectacole sau sport. Deși în decizie scrie clar că antrenamentele în grup trebuie anulate, astăzi, când am sunat la o sală de forță, cei de acolo nu ne-au spus nimic despre noile cerințe.

„- Aveți și antrenamente de grup?
– Da avem și antrenamente de grup. ”

La o altă instituție ne-a spus, însă, că avem nevoie de un certificat Covid, dar nu au vrut să menționeze, dacă sunt sau nu organizate antrenamente de grup.

„Poate mai întâi de toate ați veni aici să vă fac o mică prezentare și discutăm la fața locului toate detaliile?”

Am discutat și cu ofițerul de presă al INSP, care ne-a spus că, în comun cu poliția capitalei, sunt efectuate verificări, dar aceasta nu a putut să ne spună câți angajați sunt antrenați și cum anume intervin.

„Îndemnul meu este să nu așteptăm sancțiuni, pentru că statul nu poate fi în fiecare restaurant, în fiecare zi, la fiecare oră și să stea cu bâta. Aceste reguli sunt reguli de bun simț.”

Noille restricțiii au fost impuse în contextul în care, în capitală, este declarat cod roșu de alertă epidimiologică. Asta fiindcă incidenta de cazuri de infecție cu Covid-19 constituie 250 de cazuri sau mai mult la 100 mii populație, în ultimele 7 zile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram