/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Vinăria familiei Rizov se laudă cu o medalie de aur pentru un vin produs în premieră

missing
05 octombrie 2021, ora 20:23

Numărul micilor producători de vinuri a crescut de patru ori, în ultimii cinci ani. Astfel, în prezent, Asociația vinificatorilor are peste 50 de membri. Printre aceștia se numără și Serghei Rizov, un antreprenor care, datorită suportului oferit de USAID, a reușit să-și dezvolte afacerea și să-și creeze propria vinărie, la standarde internaționale. Astăzi, vinăria familiei Rizov se laudă cu o medalie de aur pentru un vin produs în premieră, câștigată anul curent în cadrul unui concurs internațional al vinurilor, desfășurat la București.

Odată cu toamna, vine și vremea culesului, iar pentru familia Rizov din Taraclia, acesta este unul dintre cele mai așteptate momente de peste an. Au făcut mereu vin de casă, din struguri proprii, dar această activitate era mai degrabă un hobby. Acum 12 ani, însă, frații Rizov, împreună cu părinții lor, au decis să dezvolte o afacere proprie. Au muncit din greu, iar în 2020 au reușit să se înscrie și în rândul micilor producători de vinuri. În prezent, se pot mândri cu un vin de calitate, care corespunde standardelor internaționale și chiar au creat propriul brand. Serghei Rizov spune că, în acest an, roada este mai bogată decât anul trecut. Totuși, trebuie să fie atenți la orice detaliu, deoarece pun mare preț pe calitatea materiei prime.

– În acest an, noi am început culesul cu două săptămâni mai târziu, deoarece suntem o vinărie mică și urmărim toate detaliile, care caracterizează calitatea strugurilor. Deoarece, în ce mai mare parte, calitatea vinului depinde de calitatea strugurilor.

Pe cele opt hectare de viță-de-vie, familia Rizov cultivă CabernetSauvignon și Merlot, două soiuri rezistente în condițiile climaterice din sudul țării. Anul trecut, au reușit să adune câteva tone de struguri și să îmbutelieze sute de sticle de vin. Pentru că produsul s-a dovedit a fi de calitate, au participat și la un concurs internațional de vinuri, care a avut loc la București. Mare le-a fost mirarea, când au aflat că vinul lor, Sauvignon Blanc, a câștigat chiar medalia de aur.

– Mai întâi, am trecut un test al degustației la câțiva specialiști, care au spus că acest vin are potențial și poate fi apreciat la concurs. De aceea, neau recomandat să participăm. Pentru noi, medalia de aur este o motivație. Dacă am fi câștigat bronzul, deja ar fi însemnat ceva, dar am fost surprinși să intrăm pe site și să vedem că am câștigat aurul.

Acest rezultat nu ar fi fost posibil, spun ei, dacă nu ar fi beneficist de ajutor financiar și consultanță din exterior. Pe lângă utilajul necesar pentru producerea vinurilor de o calitate corespunzătoare standardelor internaționale, familia Rizov a beneficiat și de consultanță în domenii precum viticultura și vinificația prin proiectul USAID, ceea ce le-a permis să-și dezvolte afacerea, spun ei.

– Noi am primit utilajul necesar și, astăzi, avem posibilitatea să vindem pe piață produsul nostru la un preț mai mare, deoarece calitatea lui a crescut.

Planurile familiei Rizov nu se termină aici. În acest an, ei planifică să mai planteze viță-de-vie, dar și să dezvolte potențialul turistic al vinăriei pentru a o transforma într-o destinație plăcută pentru turiști. Recent, vinăria lor a fost deschisă oficial și s-au alăturat Asociației micilor producători de vinuri. Este un fapt îmbucurător, spune și Diana Lazăr, coordonatoare a sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM. Ea spune că perioada pandemică nu i-a speriat pe micii producători de vinuri, ci din contra i-a motivat să abordeze mai creativ dezvoltarea afacerilor lor. Iar în pofida provocărilor, în anul curent din cele circa 100 de medalii obținute de vinificatorii moldoveni în cadrul concursurilor internaționale, 270 de medalii au fost obținute de micii vinificatori.

– Doar în anul pandemic 2020-2021 am putut susține peste 10 mici producători, care și-au lansat produsele pe piață, ceea ce demonstrează curajul acestora și interesul de a evolua în afacerile mici de familie.

Actualmente, în Republica Moldova, sunt peste 50 de mii de familii, care dețin suprafețe de viță-de-vie de cel puțin un hectar. Aceștia au posibilitate să vândă strugurii proaspeți către procesatori ori să producă vin de casă. Scopul Asociației micilor producători de vinuri în parteneriat cu USAID este de a susține fermierii să producă vin de calitate, care să fie certificat și, ulterior, să fie promovat la nivel local, dar și internațional.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram