/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Studiu Mastercard: 70% din deţinătorii de carduri din Moldova ar dori să plătească cumpărăturile cu smartphone-ul

missing
06 octombrie 2021, ora 10:25

Locuitorii Moldovei sunt tot mai activi în abordarea unui stil de viață fără numerar: 43% au început să efectueze plăți fără numerar mult mai des decât acum un an, iar 1/4 folosesc deja cardul în fiecare zi. Printre avantajele plăților fără numerar, aceștia remarcă în continuare simplitatea și ușurința utilizării cardului (62%), viteza plății (57%), iar 47% din ei subliniază faptul că în timpul pandemiei, igiena plăților cu cardul a căpătat o importanță majoră. Pe viitor, 70% dintre deținătorii de carduri ar dori să plătească pentru cumpărături cu smartphone-ul. Acestea sunt rezultatele studiului MasterIndex, în cadrul căruia compania “Mastercard” a stabilit cum s-au schimbat preferințele consumatorilor în rândul locuitorilor Moldovei, deținători ai cardurilor de plată, de la începutul pandemiei.

Potrivit studiului, 2/3 din deținătorii de carduri din Moldova (69%) folosesc cardul în mod regulat – mai mult de o dată pe săptămână. Cel mai des, plățile fără numerar sunt pentru alimente (65%), servicii comunale (55%) și servicii de internet (40%). De asemenea, au avut loc şi schimbări pozitive în ceea ce privește plățile pentru transportul public: deja 13% dintre moldovenii chestionați plătesc pentru călătorie cu cardul. În același timp, locuitorii Moldovei menționează că posibilitatea de a plăti fără numerar lipsește în mare parte în piețele alimentare (22%).

Cumpărăturile online continuă să câștige popularitate în rândul deținătorilor de carduri din Moldova – 59% cumpără online cel puțin o dată pe lună. În același timp, 14% dintre respondenți au făcut o achiziție online pentru prima dată în timpul pandemiei. Aproape jumătate (48%) dintre utilizatori spun că ar prefera să cumpere un articol dintr-un magazin online, chiar dacă acesta poate fi achiziționat offline.

Comparativ cu anul trecut, plățile online au crescut considerabil în următoarele categorii: servicii comunale (72%) – popularitatea plăților a crescut cu exact 1/3  (+18 %), comenzile de mâncare (54%) au crescut cu 14%, iar popularitatea plăților online pentru serviciile de taxi s-a triplat (31%). De asemenea, printre tipurile de plăți online cu creștere rapidă se numără plățile pentru jocurile online, care se efectuiază de 1/4 dintre respondenți. Smartphone-ul este gadgetul preferat, folosit cel mai des pentru cumpărăturile online în Moldova (79%).

„Sistemul de plăți din Moldova continuă să se dezvolte dinamic și, în primul rând, aceasta se referă la obiceiul de a plăti fără numerar. Potrivit datelor BNM, astăzi aproape 8 din 10 tranzacții efectuate cu cardurile de plată sunt anume plăți în rețeaua comercială și nu retrageri de numerar. În același timp, o caracteristică distinctivă a Moldovei este pătrunderea extrem de mare a plăților contactless: ponderea acestor plăți în comerțul cu amănuntul folosind cardurile Mastercard este mai mare de 94%. Acest indicator constituie o mare realizare și un bun început pentru viitorul plăților fără numerar. Acesta arată că Republica Moldova este deschisă pentru noi soluții inovative bazate pe tehnologia de plată contactless”, a declarat Irina Untilă, directorul biroului Mastercard din Moldova.

Despre Studiu

Studiul a fost realizat în iunie 2021 în trei orașe ale Republicii Moldova – Chișinău, Bălți, Cahul. În decursul studiului, au fost realizate 503 de interviuri cu deținătorii de carduri cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

(P.) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram