/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Promo-LEX solicită membrilor delegației R. Moldova, aflați într-o vizită la Moscova, să discute problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană

07 octombrie 2021, ora 12:55

Promo-LEX solicită membrilor delegației R. Moldova, aflați într-o vizită la Moscova, să discute problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Despre asta au anunțat membrii Asociației într-o postare pe Facebook.

„Amintind faptul că ambele state sunt responsabile de situația drepturilor omului, în mod deosebit vom menționa problema aplicării tratamentelor inumane și degradante, aplicarea abuzivă a reținerilor și aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate și împotriva persoanelor care au opinii critice față de regim și persoanele care controlează acest teritoriu al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Promo-LEX.

Potrivit Asociației, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism și spionaj.

În acest context, membrii Promo-LEX au amintit de unul dintre cele mai recente cazuri.  În data de 5 octombrie 2021, a avut loc reținerea abuzivă și nejustificată de către structurile paramilitare din regiunea transnistreană a lui Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru.

„Totodată, la moment în așa numitele penitenciare sunt deținute sau riscă să fie deținute mai multe persoane care s-au expus critic față de regimul transnistrean aservit Federației Ruse”, menționează reprezentanții Promo-LEX.

Având în vedere că vizita delegației Republicii Moldova la Moscova este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Promo-LEX solicită în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru:

• eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni fără nici o fundamentare;
• încetarea urmăririi penale în privința persoanelor care se fac ”vinovate” de încălcarea ”legii extremismului” adoptate de către regimul de la Tiraspol și care constituie un instrument de represiune împotriva libertății de exprimare;
• asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situației privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar și a raportorilor speciali ai ONU.

Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că aspectele ce țin de respectarea drepturilor omului sunt elemente de bază care vor ajuta pozitiv și eficient procesul de identificare a soluțiilor pentru rezolvarea pașnică a problemei transnistrene. Dacă aceste aspecte vor fi ignorate în continuare, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient și fără rezultate.

De asemenea, Asociația Promo-LEX subliniază importanța consultării și implicării în proces a reprezentanților societății civile, care monitorizează situația respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Amintim că în data de 7 octombrie 2021 o delegație a Republicii Moldova condusă de Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski, se va afla în Moscova pentru a discuta mai multe subiecte bilaterale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram