/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Litvinenco cere transparență și respectarea procedurilor în cazul „Stoianoglo”. Ce spune ministrul Justiției despre procurorul Victor Furtună

12 octombrie 2021, ora 11:34

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco cere transparență în cazul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, reținut săptămâna trecută, iar ulterior plasat în arest la domiciliu, căruia i se aduc învinuiri pe cel puțin cinci capete de acuzare. În cadrul ediției de luni seară a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Litvinenco a dat asigurări că în acest dosar nu au existat influențe politice sau de la Ministerul Justiției și că pe procurorul care instrumentează cazul, Victor Furtună, îl cunoaște de la ședința CSP la care a fost desemnat să se ocupe de cazul Stoianoglo. 

„Este important ca această anchetă să se desfășoare transparent, procurorii să comunice despre tot ce se întâmplă, evident în măsura în care nu afectează secretul anchetei și este foarte important să nu se ajungă la încălcări ale legii, totul să fie și transparent, și corect sub aspectul procedurilor legale”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco spune că a votat pentru desemnarea lui Victor Furtună procuror în dosarul Stoianoglo, deoarece acesta a demonstrat curaj.

„De procurorul Furtună am auzit prima dată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor. Unul dintre membrii CSP a spus că s-a intersectat cu Furtună în 2015 și i-a produs o impresie bună, atât s-a discutat despre Furtună. Dar nu-mi amintesc cine l-a propus. Faptul că el l-a reținut pe cel mai odios procuror de pe timpul guvernării Plahotniuc, Nicolae Chitoroagă, m-a determinat să-mi dau votul pentru Furtună, mi s-a creat impresia că persoana are curaj. Ca să îl reții pe un astfel de procuror cum este Chitoroagă trebuie să ai curaj. Și în cazul Stoianoglo procurorul a dat dovadă de curaj”, a mai spus Litvinenco.

Ministrul Justiției respinge categoric orice acuzație că fostul procuror anticorupție, Viorel Morari, ar fi convenit cu factori de decizie din PAS sesizarea depusă de Lilian Carp la CSP. Mai mult, Litvinenco spune că n-a interacționat niciodată cu Morari.

„N-am discutat niciodată cu Viorel Morari și nici nu vreau să discut pentru că în raport cu el există foarte multe suspiciuni de activități mai puțin corecte pe care le-a comis pe timpul regimului Plahotniuc. Eu cred că și în cazul lui justiția trebuie să pună punct la acuzațiile care i se aduc. În cazul „Stoianoglo” am cerut corectitudine, transparență, respectarea procedurilor. Este important ca procuratura să asigure transparență, în caz contrar nu există încredere”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore la începutul săptămânii trecutee. Acesta a fost ulterior plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Lui Stoianoglo i se aduc mai multe învinuiri printre care semnarea raportului la un proiect de lege care ar fi facilitat Laundromatul rusesc, în perioada când deținea funcția de președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Luni, și adjunctul suspendat al procurorului general, Ruslan Popov, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce a fost reținut sâmbătă, 9 octombrie, fiind bănuit de îmbogățire ilicită. Ambii se declară nevinovați.


Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram