/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministrul rus de Externe acuză SUA și UE de ingerințe în treburile interne ale R. Moldova. Lavrov: „Președintei i s-ar interzice direct să vorbească”

missing
13 octombrie 2021, ora 17:22

Ministrul rus al Afacerilor Externe face noi declarații tăioase. Serghei Lavrov a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite că ar exercita ingerințe fără precedent în treburile interne ale Republicii Moldova. Potrivit unui comentariu oferit pentru agenția de presă rusă TASS, președintei Maia Sandu i s-ar interzice direct să vorbeasscă chiar și despre intențiile ca țara noastră aibă relații normale cu Federația Rusă. 

„Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, o țară apropiată de noi din punct de vedere istoric. Respectăm rezultatul alegerilor parlamentare din iulie. O îngrijorare profundă provoacă caracterul fără precedent al imixtiunii din partea Washingtonului și Bruxelles-ului în procesele politice interne ale republicii, când președintelui acestei țări i se interzice la modul direct chiar și să vorbească despre intențiile de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Am solicitat un comentariu de la Președinție, însă am fost redirecționați la Ministerul de Externe pentru o reacție. Deocamdată, nu ni s-a răspuns la apeluri și mesaje.  Am cerut să ni se ofere un comentari și de la Delegația UE la Chișinău, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Declarațiile vin în contextul în care în aceste zile se poartă negocieri aprinse între Republica Moldova și Gazprom cu privire la prelungirea contractului de achiziționare a gazului și prețul acestuia. Săptămâna trecută, o delegație de la Chișinău s-a aflat la Sankt Petersburgacolo unde a avut întâlniri cu reprezentanții conducerii Gazprom. Deși nu s-a ajuns la un consens, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține s-a declarat, totuși, optimist și spune că nu există niciun motiv de îngrijorare, iar discuțiile cu partea rusească vor continua, astfel încât să existe o claritate până la sfârșitul lunii.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram