În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au adoptat, în lectură finală, proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021. Documentul prevede că veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor  sociale de stat vor fi majorate cu 1089549,1 mii lei și vor constitui 27490068,2 mii lei.

Majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat a fost generată de mai mulți factori, precum: indexarea, cu 3,86%,  a pensiilor și a altor prestații sociale, începând cu data de 01 octombrie curent, majorarea pensiei minime până la 2000 lei, etc. Cheltuielile necesare pentru majorarea pensiei minime până la 2000 lei constituie 512712,0 mii lei. Pentru aproximativ 308 406 beneficiari pensia se va majora în medie cu 380 lei. Iar pensia de dizabilitate, pentru cca 35 390 beneficiari, se va majora cu 334 lei.

De asemenea, se majorează alocația socială pentru persoanele care au un stagiu de contribuție mai mic de 15 ani și astfel nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensia de asigurări sociale de stat.

Noile reglementări prevăd și majorarea prestațiilor pentru susținerea familiilor defavorizate, până la 1061 lei. De o majorare a  mărimii medii a prestațiilor pentru indemnizația viageră vor beneficia și sportivii de performanță care s-au retras din activitatea sportivă și antrenorii acestora.

De asemenea, a crescut numărul de beneficiari  care primesc alocații, în valoare de maxim 500 lei, oferite pentru merite deosebite față de stat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!