/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Unii experți declară că, de fapt, criza în care s-a pomenit Republica Moldova este una de ordin politic

14 octombrie 2021, ora 21:37

Pentru a reduce volumul de gaze, utilizate de Termoelectrica, a început folosirea păcurei din rezervele de stat. Se întâmplă din cauza crizei din sectorul de aprovizionare cu gaze naturale, situație despre care a anunțat, aseară, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În context, unii experți declară că, de fapt, criza în care s-a pomenit Republica Moldova este una de ordin politic, iar Rusia, pedalând pe acest subiect, încearcă să șantajeze Chișinăul. La rândul său, directorul „Moldova Gaz” a menționat într-o postare de pe Facebook că țara noastră s-a mai ciocnit cu astfel de crize energetice și pe toate le-a depășit.

Prin anunțul făcut aseară de către ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în realitate, a fost consfințită jurudic o stare care există în țara noastră încă de la 1 octombrie. Mai mult, criza din sectorul energetic este, de fapt, o problemă de ordin politic. Cel puțin, asta este opinia expertului în probleme energetice, Victor Parlicov, vizavi de situația creată.

„Gaz în Rusia este, GazPromul gaz lichid are, Ucraina are posibilitatea de a le transporta, rezerve de capacitate cât dorești. Consumatorul din Republica Moldova cere și vrea gaz. Care este necesitatea, de ce gazul nu curge? Eu pot să intuiesc doar niște obstacole de ordin politic. Nu există niște obstacole tehnice, care ar bloca scumpirea gazului.”

Singura posibilitate de a evita criza gazelor, în contextul prețurilor exagerate, a fost decizia de a trece sistemele centralizate de încălzire din Chișinău pe bază de păcură. Problema este că pentru a face acest lucru, este nevoie de temei juridic, deoarece păcura este o rezervă strategică. Acest temei juridic a fost aprobat, ieri, prin hotărâre de Guvern, mai spune expertul.

„Nu-i asta decizie luată peste noapte, care uite, Termoelectrica sau Ministerul n-au avut ce face și au dat această decizie. S-au pregătit toate lucrurile, după ce s-a pregăti tot, după ce păcura a fost pregătită la temperatura la care poate fi arsă, s-a dat temeiul juridic pentru a putea fi pornit procesul de ardere a păcurei.”

Alți experți susțin, însă, că Republica Moldova se află în criză energetică deja de 30 de ani, dacă ținem cont de faptul că mereu a procurat produse energetice la cel mai mare preț din Europa.

„Dacă numim situația respectivă criză, înseamnă că noi 30 de ani am fost tot timpul în criză. Pentru că toate procurările pe care le-am avut noi, sau am procurat gaz de la GazProm, dacă ne referim doar la gaze naturale, noi le-am cumpărat, practic, de la începutul începuturilor mai scump decât în Europa.”

Tudor Șoițu, mai zice că Rusia șantajează Chișinăul prin intermediul gazului, iar după părerea lui, acum ar fi timpul cel mai potrivit de a pune punct la această situație.

Rușii tot timpul au folosit gazul în chestiuni politice. Noi vorbim de contract comercial, el este contract comercial pe față, iar pe dos îi politic.”

„Noi avem toată situația, astăzi, să punem punct la situația asta, pentru că nu mai avem unde ceda.”

La rândul său, Sergiu Tofilat spune că, în curând, se vor activa și alte procese de conexiune a gazului. Tot el afirmă că Europa într-un timp foarte scurt nu va mai depinde de gazul rusesc.

„Da, GazPromul acum încearcă să joace cu prețurile pe piață, dar asta e ca și cum ți-ai împușa piciorul, pentru că Europa nu depinde așa de tare de gazul rusesc și acum se vor activa alte procese.”

„Creșterea prețurilor are o anumită limită. Plus că alte țări au decis să treacă înapoi la stația atomică. Adică în timp scurt, GazPromului nu-i va reuși să șantajeze Europa.”

În context, directorul „Moldova Gaz”, Vadim Ceban, a menționat într-o postare pe facebook că Republica Moldova s-a mai ciocnit cu astfel de crize energetice, dar le-a depășit de fiecare dată.

Sunt încrezător că vom putea depăși actuala situație dificilă. Vă asigur că echipa „Moldova Gaz” face tot posibilul, pentru a se asigura că aprovizionarea cu energie a țării continuă fără întrerupere. Sperăm să ajungem la un acord final cu privire la aprovizionarea cu gaze a țării noastre. În același timp, înțelegem că nu totul depinde doar de echipa de conducere a companiei, ci și de acționarii săi principali.

Republica Moldova consumă anual circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără a lua în calcul raioanele din stânga Nistrului. Între 80 și 85la sută din această cantitate se consumă în perioada rece a anului. Prețul gazului la bursele internaționale înregistrează noi recorduri, variind între 1.700 și 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram