Certificatul COVID-19 devin obligatoriu în Italia, începând de astăzi, 15 octombrie, pentru angajații din sectorul public și privat. Această măsură are drept scop de a încuraja vaccinarea împotriva coronavirusului, scrie Digi24.ro.

Angajații care nu se vor conforma acestei reguli riscă să rămână fără salariu sau să primească amendă în cazul în care sunt prinși la serviciu fără actul care confirmă imunizarea. După ce au fost înregistrate peste 130 de mii de decese, Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar până în prezent peste 80% din persoanele cu vârstă peste 12 ani sunt vaccinate cu doza completă, iar 85% cu prima doză.

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă. Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Conform unei estimări, circa 250 de mii din cei peste trei milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ două milioane din totalul celor 14  milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!