Ministerul Sănătății lansează cu suportul UNICEF Moldova un set de povești despre viețile luate, destinele furate, lacrimile și durerile provocate de COVID-19. Eroii acestui proiect vor povesti întregii lumi experiența trăită pe cele mai negre coridoare ale COVID-19, dar și cum au pierdut pe cineva drag din cauza infecției. 

Prima eroină a acestui proiect este Otilia-Andreea, care și-a pierdut bunelul în urma complicațiilor provocate de coronavirus. Aceasta a ținut să vină cu un mesaj către toți cei care mai au dubii despre existența și consecințele COVID-19.

„Ambii bunei au fost internați în spital. Bunica a plecat la terapie intensivă, iar în ceea ce privește starea bunelului, medicii ne-au spus că șansele de a-l salva erau minime. Probabil, bunelul s-a gândit că bunica ne părăsește și nu ar vrea să rămână singur. Poate s-a gândit că și el trebuie să plece, chiar dacă la telefon îi spuneam: „Nu îți fă griji. Bunica va reveni la tine”. Peste câteva zile, el nu mai era conștiet și a decedat, iar bunica a aflat a doua zi, atunci cât a ieșit de la terapie intensive”, a declarant eroina.

Referitor la ignoranța cetățenilor care nu cred în acest virus și refuză să poarte masca de protecți sau să respecte regulile de protecție, Otilia-Andreea a menționat cât de importantă este vaccinare în scopul protecției.

„Atunci când treci printr-o experiență dureroasă legată de COVID-19, ești gată să îți faci sute de vaccinuri, doar ca să nu sufere și alții așa cum ai suferit și tu”.

Ministerul Sănătății împreună cu partenerii de dozvoltare au depus toate eforturile, astfel încât fiecare cetățean să beneficieze gratuit de vaccinul împotriva COVID-19, cel care reprezintă cea mai eficientă soluție pentru a preveni formele grave și decesele provocate de infecție.

Majoritatea pacienților în stare gravă, precum și cei care au decedat de COVID-19 nu erau vaccinați. Acest lucru demonstrează foarte clar că fiecare persoană vaccinată contribuie la stoparea pandemiei și e o măsură de siguranță pentru sănătatea sa și a celor din comunitatea din care face parte. La fel, pentru a minimaliza riscul de infectare, îndemnăm toți oamenii să respecte celelalte măsuri epidemiologice: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale, spălatul regulat pe mâini, evitarea locurilor eglomerate.

Pentru vaccinare, persoanele se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa pe www.vaccinare.gov.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!