Șeful delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Janis Mazeiks a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce Parlamentul Republicii Moldova a a aprobat joi, 14 octombrie, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Oficialul european a salutat decizia aderării țării noastre la comunitatea statelor care au ratificat Convenția de la Istanbul.

„Acesta este primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor la nivel internațional. Acesta stabilește un cadru cuprinzător de măsuri legale și de politică pentru prevenirea acestor violențe, sprijinirea victimelor și pedepsirea făptașilor”, susține Mazeikas.

Șeful delegației UE mai crede că femeile și fetele din Moldova vor deveni parte mai puternică și mai activă a societății.

Amintim că Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul cu votul a 54 de deputați din partea Fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Menționăm că Jānis Mazeiks a fost numit ambasador al UE în Republica Moldova la începutul lunii iulie. Diplomatul a fost subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia. Anterior, a fost reprezentant permanent al Letoniei la Națiunile Unite la New York.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!