Plângerea depusă de către doi dintre avocații lui Alexandru Stoianoglo la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), acum două zile, privind suspendarea hotărârii prin care procurorul de caz, Victor Furtună a pornit urmărirea penală în privința șefului suspendat al PG va fi examinată de Procuratura Anticorupție. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 15 octombrie, de către plenul Consiliului Superior al Procurorilor. 

Procurorul anticorupție, Victor Furtună a fost desemnat de CSP , în data de 5 octombrie, să instrumenteze dosarul în care procurorul general suspendat este învinuit pe cinci capete de acuzare. Este vorba despre abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Furtună a dispus la scurt timp inițierea urmăririi penale și a efectuat, împreună cu ofițerii SIS, percheziții la sediul Procuraturii Generale, dar și acasă la Stoianoglo.

La câteva zile după pornirea urmăririi penale, procurorul general interimar Dumitru Robu a format un grup de urmărire penală, care este condus de același Victor Furtună, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să instrumenteze cazul.

„ Având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului , pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța Procurorului General a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

„În același timp, dorim să menționăm, că în raport cu această cauză penală și în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale”, se mai menționează în comunicatul PG.

În prezent, Alexandru Stoianoglo se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrații Curții de Apel urmează să se pronunțe astăzi asupra recursurilor procurorilor și avocaților privind scmbarea măsurii de arest. Apărarea cere eliberarea clientului lor, iar acuzarea, plasarea acestuia în arest în izolator.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!