Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, consideră inacceptabilă formula de calccul a costului gazului propusă de Rusia, potrivit căreia o mie de metri cubi ar costa 790 de dolari din noul an, transmite Lenta.ru.

Conform formulei propuse de Moscova, prețul gazului ar consta în 70 la sută din prețul la bursă și 30 la sută ar fi calculat folosind formula petrolului. În acest caz, costul va fi de 790 dolari pe metru cub de gaz. Aleksandar Vucic se întreabă cine va plăti un preț așa mare.

Președintele Sebriei a mai declarat că Belgradul insistă asupra unei formule de petrol la 70 la sută și la o cotă de 30 la sută. În acest caz, prețul ar fi de 510 dolari pe metru cub de gaz.

Anterior, Vucic și-a anunțat intenția de a cere președintelui rus Vladimir Putin să prelungească prețul redus al gazului. El a explicat că până la sfârșitul anului 2021, Belgradul cumpără zilnic 6,5 milioane de metri cubi de gaz la „cel mai bun preț din Europa” 270 de dolari pe metru cub, dar că acest contract expiră la sfârșitul anului 2021.

Amintim că în data de 10 octombrie, președintele Aleksandar Vucic, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a spus că i-a cerut liderului rus Vladimir Putin cel mai ieftin gaz din Europa.

De asemenea, acesta a mulțumit Moscovei pentru asigurarea securității energetice a țării sale.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!