/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Rusia cheamă liderii UE la dialog și nu exclude, în viitor, o nouă criză a gazelor pentru spațiul european

16 octombrie 2021, ora 17:27

Federația Rusă cheamă liderii Uniunii Europene la dialog și nu exclude, în viitor, o nouă criză a gazelor pentru spațiul european. Despre asta a anunțat Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice, relatează Agerpres.

Responsabilul rus a mai afirmat că nu au existat solicitări de livrări noi, apreciind totodată că din facilităţile europene de stocare lipsesc circa 25 de milioane de metri cubi de gaz. El crede că trebuie să se facă ceva în acest sens.

Rusia, o superputere energetică, a respins în mod repetat că are vreo responsabilitate în creşterea preţurilor.

Potrivit sursei citate, Novak a subliniat că ţara sa îşi îndeplineşte integral obligaţiile contractuale şi că livrările pe pieţele mondiale au crescut chiar cu 15% comparativ cu anul precedent. Chiar Rusia a consumat în 2021 mai mult gaz decât de obicei, Novak atribuind acest fapt iernii reci şi relansării economice.

El a mai spus că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului. Conducta a fost finalizată, dar autorităţile germane încă nu au autorizat funcţionarea ei.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram