/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Retragea lui Dodon de la șefia PSRM, coordonată? Analist: „Va drege lucrurile din umbră”. Gligor: „E o decizie la care s-a lucrat”

18 octombrie 2021, ora 21:14

Igor Dodon se retrage de la conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) pentru ca formațiunea să poată fi resetată, iar din fotoliul de deputat pleacă deoarece nu are potențial de a crește. Opinia îi aparține analistului politic Vlad Țurcanu și a fost exprimată în cadrul ediției de luni seară a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Țurcanu consideră că lui Dodon, „nu îi convine să se mențină în prezent în fruntea PSRM”. 

„În conștiința colectivă sunt prezente toate lucrurile defavorabile comise de el, toate lucrurile nesănătoase și aiurite pe care si le-a permis, mai ales în ultimele săptămâni de campanie. Cred că decizia socialiștilor țintește în mai multe lucruri. În primul rând, i se oferă șansa de a ieși din prim plan printr-o modalitate care îi convine. S-ar putea chiar să se ocupe de afaceri, fiindcă el s-a făcut remarcat printr-o relație de supușenie sau nu, dar specială cu factori din Federația Rusă. Va drege lucrurile din umbră, așa cum a făcut în ultimii ani”, a declarat Țurcanu.

De altfel, opinia este împărtășită și de Ștefan Gligor, președintele Partidul Schimbării. Mai mult, Gligor crede că decizia lui Dodon de a se retrage a fost coordonată cu Moscova.

„Dodon este cauza și sursa nemulțumirii din partea curatorilor săi. Responsabilii din Federația Rusă au încercat să îl convingă, după prezidențiale, că trebuie să cedeze locul și să permită regruparea partidului, lucru sabotat de Dodon. Acum a devenit clar că dacă nu îl scot din ecuație pe Dodon, el va trage partidul la fund. Eu sunt sigur că nu e o decizie care îi aparține, e o decizie la care s-a insistat, s-a lucrat”, a menționat Ștefan Gligor.

Politicianul este de părere că „urmează restructurarea și repoziționarea stângii politice din Moldova”.

„Vor fi atrase noi persoane, noi figuri, lideri și se va încerca crearea unui partid cu o echipă tânără. Vor încerca să adune o echipă din mai multe persoane vizibile, să regrupeze stânga, să o pregătească pentru locale și ulterior parlamentare. Dodon era piatra de moară, care făcea acest scenariu imposibil”, a adăugat Gligor.

Iar președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov crede că retragerea lui Igor Dodon din Parlament și de la șefia Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) deschide calea spre noi schimbări.

„Au analizat ce se întâmplă în jurul PSRM, ei se gândesc să transmită mesaje de schimbare internă și au luat această decizie, nu cred că a fost ușor. Este o decizie a domnului Dodon, discutată cu apropiații din partid, cu partenerii de stânga și cu careva parteneri de la Moscova”, a declarat Diacov.

Președintele de onoare al PDM mai crede că Igor Dodon nu pleacă departe de PSRM. Potrivit lui, fostul președinte al Republicii Moldova va rămâne o persoană importantă în cadrul formațiunii și o persoană care va participa la luarea unor decizii importante în cadrul formațiunii.

Amintim că socialistul Igor Dodon a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat în Parlament, declarând că poate fi eficient în alte funcții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram