Toate grădinițele din capitală au fost conectate la căldură, dau asigurări autoritățile municipale. Între timp, nu se știe când va fi dat startul sezonului de încălzire în blocurile din capitală. Tradițional, părerile sunt împărțite. În ce unii oamenii, majoritatea părinți cu copii mici, și-ar dori deja acest lucru, persoanele în etate sau cu venituri modeste ar vrea să mai tragă de timp.

Caloriferele sunt calde în toate grădinițele din capitală, la începutul acestei săptămâni. Totuși, majoritatea școlilor va mai aștepta până la conectarea la rețeaua de agent termic. Din cele 107 existente în oraș, doar 32 sunt conectate încălzirea centralizată.

„Începând cu data de 27, copiii pleacă în vacanța de toamnă. Din experiența anilor trecuți, directorii au solicitat să fie conectată căldura după vacanță.”

În schimb, sunt încălzite spitalele din Chișinău. Cât despre conectarea blocurilor de locuit la rețeaua de încălzire, deocamdată nu se discută nimic la ședințele Primăriei. Această femeie, pe care am intervievat-o, am surprins-o atunci când ieșea dintr-un bloc de pe strada Alba-Iulia. Femeia ne-a spus că a fost în ospeție la o rudă și a recunoscut că s-a îmbrăcat în haine mai groase, din cauza frigului.

Și această femeie ne-a spus că așteaptă cu nerăbdare ziua în care blocul lor va fi conectat la căldură, daoarece are copii acasă. Mai spune că, din cauza umidității ridicate, pereții din apartament au început să se acopere cu mucegai.

Există și o altă fațetă a lucrurilor. De teamă că nu vor putea achita facturile pentru încălzire, bătrânii spun că sunt gata să îndure frigul din case. Doamna Margareta locuiește singură într-un apartament cu trei camere din sectorul Ciocana. Spune că nu are rude care să o ajute și nimeni nu vrea să vină cu chirie, din cauza apartamentului vechi.

Nu se știe, deocamdată, când va fi dat startul sezonului de încălzire în blocurile din capitală. Potrivit responsabililor în domeniu, administratorii asociațiilor de locatari trebuie să depună solicitări în acest sens, dacă vor ca blocul lor să fie conectat mai înainte ca să fie pornită căldura centralizată. Chiar și așa, conectarea va avea loc doar după ce mai mult de 50 la sută dintre locatarii blocului își vor da acordul în acest sens. În caz contrar, potrivit Regulamentului, sezonul de încălzire începe în condițiile în care, pe parcursul a trei zile consecutiv, în intervalul orelor 18:00 – 06:00, valorile de temperatură înregistrate se mențin la limita de până la 10 grade Celsius.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!