/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ministrul desemnat al MAE România, despre criza gazului în R. Moldova: „Există o presiune uriașă, este un moment în care România trebuie să intervină”

19 octombrie 2021, ora 14:01

Există o presiune uriașă pe Republica Moldova din cauza crizei gazelor naturale, iar acesta este un moment în care România trebuie să intervină. Despre aceasta a anunțat astăzi, 19 octombrie, ministrul desemnat la Ministerul Afacerilor Externe din România, Dan Barna, la audierea în comisiile parlamentare de la București, informează news.ro.

El susține că funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este un lucru foarte bun, deoarece România poate să acorde sprijin R. Moldova. Totodată, el a mai anunțat că susține iniţiativa lui Bogdan Aurescu, ministrul actual de Externe, care a solicita sprijin european pentru depășirea crizei gazelor din Moldova, menționând că România este un partener pe care moldovenii se pot baza.

Potrivit sursei citate, Dan Barna afirmă că Republica Moldova mai are rezerve de gaze pentru câteva zile.

„Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de câteva zile”, a spus Barna.

De asemenea, menționăm că Dan Barna a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare, fiind 20 de voturi împotrivă şi 11 pentru.

Amintim că în R. Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze. Anunțul a fost făcut în data de 13 octombrie, de către ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în prag de iarnă. Prim – ministra susține că au început negocierile pentru cumpărarea gazului din surse alternative, în condițiile în care discuțiile cu Federația Rusă nu sunt deloc simple.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram