/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Rata sărăciei în Republica Moldova este mai mare de 25%

missing
19 octombrie 2021, ora 18:07

Aproximativ un sfert din populația Republicii Moldova trăiește sub limita sărăciei. Deși cei mai mulți oameni nevoiași sunt la sate, nici cei de la oraș nu o duc prea bine. Se întâmplă, în special, în ultimul timp, din cauza creșterii galopante a prețurilor la carburanți și la produsele alimentare, pe fundalul unor salarii și pensii, care nu pot face față scumpirilor în lanț. Și în timp ce oamenii spun că s-au obișnuit deja cu greutățile, specialiștii în economie reiterează că Moldova rămâne a fi una dintre cele mai sărace țări din Europa. Și cifrele Biroului Național de Statistică, care se referă la situația din 2020, arată că rata sărăciei este mult mai mare în mediul rural față de cel urban.

Oamenii din satul Ratuș susțin că situația nu s-a schimbat semnificativ spre bine, ci dimpotrivă, cu toate majorările din ultima vreme, oamenii trăiesc tot mai greu. Acest bărbat pe care l-am văzut adunând frunzele, cu toate că are o vârstă înaintată, zice că nu vede niciun viitor pentru țara noastră

„Din ce merge, mai greu și mai greu. Deja nu-i vârsta ceea ce era odată. De unde trebuie să iei leafă, cu pensia de 800 de lei ai să trăiești mata?”

„Din ce merge îi mai greu și mai greu, așa că noi nu vedem viitor aici.”

Totuși, alți consăteni de-ai săi consideră că situația nu-i cea mai rea și, cu toate că nu văd mari schimbări, speră să ajungă să trăiască și zile mai bune.

„Trăim greu, dar acum cred că ar fi și mai greu dacă se va scumpi gazul.”

„Tot aceleași probleme le avem care și anul trecut le-am avut, n-aș zice că mai bine sau mau rău, așa, mijloc.”

„Da vezi că îmbătrânim și de aceea e și mai rău. Nu mai este rău, pensia ne-a mărit-o, mulțumesc. – Adică nu trăiți mai rău față de anul trecut?

– Nu, nu. Mulțumesc, nu.

Conform datelor statistice, oamenii din orașe trăiesc ceva mai bine, dar au și ei probleme de ordin financiar. Acest cuplu de tineri spune că s-a majorat absolut toate prețurile, în timp ce salariul a rămas același, așa că le este foarte greu să facă față tuturor cheltuielilor.

„Și noi trăim puțin mai rău. Cu banii aceștia este foarte greu. În ziua de astăzi mie nu-mi ajung bani. Dacă ridicau și salariile, da, dar așa nimic, nimic.”

Unii dintre chișinăuieni cred că situația a rămas aceeași și nu s-a înrăutățit cu nimic, ba din contra, pe alocuri s-a îmbunătățit.

„Eu nu observ schimbări semnificative în privința venitului.

– Dar al cheltuielilor?

– Cheltuielile un pic cresc, asta-i drept. Deocamdată nu se simte atât de mult că cresc, cât este frica că ele cresc.”

Conform expertului în economie, Alexandru Fală, veniturile în Republica Moldova au crescut, timp de 20 de ani, atât salariile, cât și pensiile, dar asta nu ne-a ajutat să ieșim din sărăcie.

„Creșterea veniturilor în Republica Moldova nu este atât de accelerată și din acest considerent, în Republica Moldova continuiă să fie statul, unul dintre cele mai reduse niveluri ale veniturilor de pe contientul European. Și indicatorul care noi îl numim rata sărăciei, de fapt, reflectă această situație. Într-adevăr, veniturile populației comparativ cu alte state este unul mic și acest lucru este confirmat și de rata sărăciei.”

Potrivit specialistului, odată cu creșterea veniturilor populației se va diminua și rata oamenilor săraci. Iar Republica Moldova a progresat în acest sens, față de primii ani de la Independență, susține el.

După primul deceniu după Independență, rata sărăciei era mult mai înaltă, deși nu sunt date, era foarte înaltă. Mai mult din jumătate din populație trăia în sărăcie, iată acum acest indicator s-a îmbunătățit și reprezintă doar 25% din populație în sărăcie. Odată cu dezvoltarea economică care o să ducă la creșterea veniturilor, noi ar trebui să reducem și această rată a sărăciei.”

Potrivit angajamentelor asumate, unul dintre obiectivele principale ale  Guvernului Gavriliță este reducerea ratei sărăciei până la 20% şi a sărăciei extreme – până la 5%, prin asigurarea unui sistem social și a locurilor de muncă de calitate, echitabile şi accesibile pentru toţi cetăţenii. Deocamdată, nu este clar când promisiunile vor deveni realitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram