Situația ce ține de livrarea gazelor naturale în Republica Moldova rămâne în continuare neclară. Întors recent din Polonia, unde a avut o discuție cu administrația prezidențială, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării, Andrei Spînu, a declarat, astăzi, că deocamdată, nu există nicio decizie privind problema gazului. Asta în condițiile în care, au mai rămas doar 10 zile până la expirarea contractului cu Gazpromul din Rusia. Pentru că nici discuțiile cu acesta nu au dat până acuma vreun rezultat, mâine, Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, vor pleca din nou la Moscova.

Revenit recent dintr-o vizită în Polonia, astăzi, Andrei Spînu a declarat că a purtat discuții cu administrația prezidențială și cu ministrul energiei de la Varșovia. Din spusele ministrului, este clar că nu s-a ajuns la un rezultat concret cu privire la o posibilă achiziționare a gazelor naturale din această țară.

Pentru a identifica o soluție, mâine, Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski vor pleca la Moscova, unde vor continua negocierile cu cei din administrația Gazprom cu provire la livrarea gazelor naturale către Republica Moldova. Ministrul recunoaște că nu știe ce preț va cere Gapromul rusesc pentru o mie de metri cubi de gaz, asta deși deja de o lună de zile se poartă discuții cu partea rusă. Între timp, Executivul își propune atragerea unor surse alternative, iar în context va fi organizată și o licitație prin intermediul companiei Energocom.

Fiind întrebat despre compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că mecanismul este, practic, gata. Aceasta nu a concretizat, însă, cine va beneficia de compensații, subliniind doar că toate detaliilor vor fi făcute publice, după ce va fi cunoscut prețul final de achiziție a gazului.

Contractul cu Gazprom expiră la sfârșitul acestei luni. Scumpirea gazelor naturale pe piața mondială a început în luna septembrie. În această lună, Republica Moldova plătește 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de patru ori mai mult decât până acum. Potrivit responsabililor din domeniu, în prezent, către țara noastră se livrează cu 35 la sută mai puține gaze naturale decât până acum.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!