/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Strugurii de la Căinari vor ajunge pe rafturile supermarketurilor europene

missing
20 octombrie 2021, ora 22:53

Struguri de masă, cu boabe uniform maturate și care îți lasă gura apă. Se găsesc în orașul Căinari, din raionul Căușeni, unde se întinde o plantație de viță-de-vie, pe o suprafață de 14 ha. Aceasta aparține fraților Vaipan, care aplică sistemul de suport Pergola și care, în acest an, adună o roadă de circa 25 de tone de struguri la hectar. Aceștia sunt recoltați cu grijă și ambalați cu echipamente moderne, fapt ce permite livrarea în rețelele comerciale, în condiții impuse de pandemia de Covid19. Mai mult, acești struguri vor ajunge și pe rafturile supermarketurilor europene, deoarece calitatea corespunde tuturor exigenților. Rezultatul se datorează liniei moderne de tip flow-pack, pentru sortarea și ambalarea strugurilor, care permite utilizarea peliculei și caserolelor biodegradabile. Instalația a fost procurată cu susținerea USAID, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

Este poziționată. După aceea, tot strugurele care vine în sala de sortare, vine cu strugurele anume în sus. După ce este sigilat, este pus în caserolă și caserola este transmisă pe bandă. Se ia caserola și se pune pe utilajul flow-pack pentru a fi deja sigilat și ambalat până la fine.

Această metodă de ambalare respectă toate cerințele de igienă în timpul sortării, ambalării și livrării produsului, iar utilajul performant, ușurează cu mult munca operatorilor.

Acest ambalaj de tip flow-pack care este fie pe un suport de hârtie sau pe suport de plastic înfășurat cu o folie care va asigura păstrarea mai îndelungată a calității și inofensivității produsului, ceea ce va facilita consumatorul să utilizeze produsele cu mai puține griji că cineva a atins acest produs până la el.

Compania celor doi frati activează în domeniul agricol începând cu anul 2007, iar prima plantație de vie clasică a fost sădită în anul 2008, ulterior fiind extinsă până la 12 ha de viță-de-vie. Capacitățile companiei a fost îmunătățite cu o nouă linie de sortare și ambalare în anul 2020, la scurt timp după începutul pandemiei, în urma unor înțelegeri cu partenerii au fost identificate noi necesități.

Am stabilit că s-au schimbat puțin jocurile pe piață și am fost nevoiți ca să mergem la o altă etapă, să investim într-o linie de ambalare de tip flow-pack, ca să putem mai bine concura atât cu struguti care vin de pe alte piețe, nu cu strugurii de pe intern.

Iar în urmă cu trei ani, frații Vaipan au decis să extindă suprafața de viță-de-vie, prin crearea de plantații de struguri de masă pe suport Pergola. Sistemul pergola-tendoni, reprezintă un sistem intensiv de producere a strugurilor de masă care facilitează procesul de recoltare calitativă a strugurilor, mărește productivitatea de două-trei ori, precum și calitatea strugurilor. Boabele acestora sunt maturate uniform, iar faptul că strugurii sunt amplasați mai sus față de sol, este redus riscul de îmbolnăviri, iar plantația este aerisită și ușor de întreținut, ceea ce necesită și un număr mai mic de muncitori.

În sistemul pergola în primul rând trebuie să avem irigare, dacă avem irigare putem face și fertilizarea care este necesară.

Pentru a livra struguri și fructe calitative pe piață, pe parcursul ultimilor patru ani APM a ajutat compania să efectueze investiții în tehnologii moderne de producere, în sistemul de fertigare, linia de sortare și linia de ambalare flow-pack. Suportul total din partea prouectului american a constituit cca 2,5 mln de lei. Adițional, compania a investit peste 8 mln de lei, în toată infrastructura și tehnologiile moderne utilizate în prezent. Astăzi Frații Vaipan dispun de un sistem avansat de producere a energiei alternative, fertigarea și irigarea eficientă a plantelor – procese din câmp care pot fi gestionate de la distanță prin intermediul unui gadget.

Aceste două sisteme, sistema eoliană și sistema fotovoltaică este conectată la un program, la un sistem de monitorizare unde putem vedea la momentul de față, la orice oră, cât produce, care este producerea pe ultima oră, lună, an. Totodată programa ne arată cât a fost emisia de CO2.

Panourile solare și sistema eoliană de producere a energiei, instalate recent, asigură în proporție de 100% sistemul de fertigare pentru vie și livada pe care le gestionează. În viitor, frații Vaipan intenționează să extindă investiția pentru a asigura toată infrastructura din gospodărie cu energie verde. Tehnologiile moderne, implementarea bunelor practici agricole și a standardelor internaționale, îi permit companiei Frații Vaipan să producă struguri și fructe de calitate, care pot fi exportate pe orice piață. În prezent gospodăria este orientată la exportul strugurilor pe piața Uniunii Europene, în special în Spania, Polonia, Romania, Croația și altele.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram