Natalia Morari a venit cu o reacție după ce TV8 a făcut luni, 18 octombrie, o declarație publică în care explică cum s-a retras aceasta din calitatea de membră a Asociației Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului de televiziune a cărei fondatoare este. Jurnalista recunoaște a depus o cerere de retragere din Asociației, dar spune că și-a retras-o pentru că o scrisese într-o perioadă de presiune psihologică. Într-un mesaj lung pe pagina ei de Facebook în care insistă asupra motivelor pentru care ar trebuie să fie restabilită în calitate de membră a Asociației Media Alternativă. 

„În legătură cu declarația postului de televiziune TV8 în care am fost vizată, vreau să clarific câteva lucruri. Înainte de a explica partea juridică, vreau să spun câteva cuvinte despre partea esențială. Ideea de a crea o nouă televiziune liberă și independentă în baza postului TV7 am avut-o încă în 2016. În acea perioadă TV7 și Jurnal TV erau singurele posturi de care opuneau rezistență regimului Plahotniuc aflat la guvernare. În baza anumitor înțelegeri cu proprietarul TV7, televiziunea mi-a fost încredințată în gestiune cu drept de dispoziție pentru a face această transformare. Pentru a face asta posibil pe timpul regimului Plahotniuc și în condițiile presiunilor de atunci, am decis să aleg o formă juridică care ar securiza la maxim viitoarea televiziune și ar permite evitarea oricărei tentative de a o distruge din partea lui Plahotniuc. Am decis să merg pe formula unei asociații obștești, în care urmau să fie transmise activele TV7 (inclusiv să treacă toată echipa), fiind absolut convinsă că este cea mai bună soluție existentă la acel moment”, a scris Morari.

În continuarea mesajului, Natalia Morari scrie cum a format echipa și a invitat-o pe jurnalista de investigații, Mariana Rață și pe Igor Boțan, noul președinte al Asociației Media Alternativă, să devină fondatori ai acesteia.

„Împreună cu Cristina Guțu, directoarea TV7, am realizat, timp de un an, tranziția completă a televiziunii de la vechea companie TV7 la Asociația Obștească „Media Alternativă” (pe atunci companie nouă fără active) pe care astăzi o cunoașteți ca postul de televiziune TV8. A fost perioada cu cele mai mari provocări din istoria televiziunii, despre care unii dintre acești foști „colegi” vorbesc astăzi mai puțin – din simplul motiv că nu cunosc în detalii cum s-a construit totul sau preferă să uite aceste lucruri. Inclusiv faptul că niciunul dintre ei nu a investit nimic în această televiziune, eu fiind singurul fondator care a investit propriile resurse și economii, dar cel mai important, am asigurat toate activele televiziunii fără de care postul TV8 nu putea să apară niciodată (fără ca înțelegerea cu fostul proprietar Chiril Lucinschi să fie respectată, cu regret)”, a punctat jurnalista.

Morari și-a acuzat foștii colegi de la TV8 de faptul că încearcă să preia televiziunea prin înlăturarea sa ilegală din administrație.

„Rămân profund uimită să văd cum astăzi acești “colegi” își atribuie un rol deosebit în lansarea televiziunii și încearcă s-o preia prin înlăturarea mea ilegală, uitând cum anume eu i-am invitat în echipă și în televiziunea care deja exista (repet, fără ca ei să investească în ea, iar unii chiar fiind asigurați cu salariu pe timp ce eu, timp de aproape doi ani, am renunțat complet la orice remunerare). Cei inițiați în procesul creării TV8 cunosc în detalii toate aceste procese. Însă totul s-a schimbat într-o singură clipă – din momentul anunțului privind tatăl copilului meu, lucru care nu are nicio tangență cu activitatea mea profesională. Imediat din colegă m-am transformat în „pericol” pentru televiziune, chiar dacă viața mea personală nu a influențat nicidecum politica editorială a postului de televiziune, aceasta rămânând una dintre puținele posturi TV independente din țară”, a menționat Natalia Morari.

Potrivit jurnalistei, toate hotărârile Adunărilor Generale Extraordinare, inclusiv cea la care a fost exclusă din Consilliul de Administrare, ar fi fost ilegale, iar „acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată”.

Natalia Morari nu a evitat nici subiectul relației ei cu Veaceslav Platon, declarând în același mesaj că este omul pe care îl iubește. Tot ea spune că relația sa cu controversatul om de afaceri nu a afectat în niciun fel politica editorială a postului de televiziune.

„Trebuie să recunosc că după naștere a urmat o perioadă grea pe care am fost nevoită s-o ascund de toată lumea: în iulie din țară a fost nevoit să plece omul pe care îl iubesc, tatăl fiului meu. Am rămas cu un copil de doar trei luni în brațe cu o frică totală pentru viitorul lui, iar cei cu adevărat apropiați cunosc în detalii că am început să am stări de anxietate și atacuri de panică. În paralel a fost lansată o campanie întreagă de presiune și șantaj la adresa mea în legătura cu relația mea cu omul pe care îl iubesc (cu mulți actori implicați, “șestiorka” SIS-lui Rizea fiind doar o mică parte din scenariu). Mai târziu, la ședința Consiliului de Administrare din 7 septembrie mai mulți colegi mi-au organizat un adevărat “товарищеский суд” invocând detalii din viața mea personală (care, repet, nu a influențat nicidecum politica editorială a postului) și insistând că, din cauza acestora, ar trebui să plec din toate organele de conducere (funcția de președinte și Consiliul de Administrație) și să mă retrag de pe sticlă pe o perioadă de timp, cât se vor liniști apele. Chiar dacă oricum nu aveam tangență cu managementul operațional și politica editorială a postului, am acceptat să fac toate acestea pentru că presiunea a fost mult prea mare. Uneori, chiar dacă pe interior știi că nu ai făcut niciun rău (din ceea ce ți se invocă), ești nevoit să cedezi pentru binele tuturor. A doua zi, după ce am făcut acea postare, a început un adevărat linșaj mediatic fără de precedent la care am fost supusă. Până acum îmi revin după șocul trăit, văzând cu câtă ardoare mă calcă în picioare inclusiv cei pe care i-am adus să facem împreună televiziunea”, a mai scris jurnalista.

La finalul mesajului, Natalia Morari a precizat că își va apăra dreptul de a rămâne printre fondatorii TV8 și „nu va permite scoaterea sa ilegală din televiziunea pe care a creat-o”.

De altfel, cu un mesaj similar a venit practic în același timp și Cristina Guțu, membră a Asociației Media Alternativă, care a contestat în instanța de judecată mai multe decizii ale Adunării Generale extraordinare a Asociației Obștești „Media Alternativă”, pe care spune că le consideră ilegale.

„Eu am rămas șocată de viteza cu care se insista ștergerea Nataliei din istoria tv8, cât și din istoria media a Moldovei. Acea ședință din 7 septembrie a fost cu adevărat dură, inumană, și nu îi doresc nimănui să treacă prin ce a trecut Natalia acolo. Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei. Dar asta nu înseamnă că trebuie uitată și ștearsă toată munca ei, cât și implicarea ei în domeniul media în decursul ultimilor 11 ani”, a scris Guțu.

Asociația Obștească Media Alternativă a fost acționată în judecată de fosta membră a Asociației, Natalia Morari, care dorește să fie restabilită în calitate de membră.

Pe 20 septembrie a.c., urmare a unei discuții interne, Natalia Morari a semnat o cerere de retragere din Asociație, începând cu data de 30 septembrie. Ulterior, peste o săptămână, pe 27 septembrie, Natalia Morari s-a răzgândit și a informat despre retragerea cererii din 20 septembrie. Natalia Morari pretinde că ar fi scris cererea de retragere din Asociație în condiții de presiune psihologică și șantaj. Membrii Asociației MA și conducerea TV8 resping categoric aceste acuzații, pe care le califică drept false și calomnioase. Menționăm că cererea de retragere a fost acceptată de Adunarea Generală Extraordinară a Asociației, în contextul prevederilor Statutului Asociației Media Alternativă, care stabilesc că „membrii Asociației au obligația de a se abține de la desfășurarea activităților care sunt contrare valorilor și principiilor de activitate ale asociației, manifestate inclusiv prin declarații publice”.

Amintim că, începând cu 7 septembrie a.c., Natalia Morari nu mai este președinta Asociației Media Alternativă și nu mai deține funcția de membră a Consiliului de administrare al Media Alternativă. În prezent, Natalia Morari nu mai deține nicio funcție în cadrul Asociației. Dăm asigurări că vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja valorile și misiunea asumată de postul TV8. Le exprimăm recunoștință publicului, partenerilor și donatorilor noștri pentru susținerea continuă a activității echipei noastre.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!