/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Opinie: Autoritățile din Republica Moldova încearcă să găsească și argumente de ordin politic pentru a negocia un preț mai bun de livrare a gazului din Rusia

missing
21 octombrie 2021, ora 21:58

Autoritățile din Republica Moldova încearcă să găsească și argumente de ordin politic pentru a negocia un preț mai bun de livrare a gazului din Rusia. Declarațiile au fost făcute de Igor Boțan, analist politic, în contextul încercării Președinției Republicii Moldova de a-l invita la Chișinău pe Dmitri Kozak, șeful-adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse.

Potrivit lui Igor Boțan, declarațiile premierului Natalia Gavrilița la summitul CSI reprezintă un argument politic al R. Moldova pentru a negocia prețul la gaz.

„Ce va fi cu regiunea transnistreană care nu-și achită factura pentru gaz, dar are ca principali consumatori întreprinderi rusești care consumă gaz. Există lucruri care trebuie discutate, inclusiv factorii politici”, a spus Boțan la „Cutia Neagră” din această seară de la TV8.

De asemenea, deputatul PAS Lilian Carp a afirmat că nu se cunosc prea multe detalii de la negocierile cu Gazprom.

„Important este că Republica Moldova caută soluții de alternativă pentru a nu ajunge la o situație de criză peste câteva săptămâni”, susține Carp.

Totodată, Igor Boțan a mai menționat că ne confruntăm cu o situație excepțională, iar în acest sens, Guvernul va trebui să sisteze anumite proiecte și să rezolve această problemă, oferind cetățenilor compensații pentru a putea achita prețul la gaz.

Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a spus că s-a trecut deja pe păcură, pentru a economisi din gaz. Ministrul Infrastructurii a mai spus că a fost luată și decizia de a oferi mandat Energocom de a negocia și procura gaz de pe piețele din Ucraina și România.

Menționăm că Moldovagaz a lansat un apel către consumatorii casnici și noncasnici, în contextul instituirii stării de alertă în sectorul energetic. Reprezentanții companiei îi îndeamnă să reducă temporar consumul zilnic de gaz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram