/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Parlamentul a respins moțiunea BCS împotriva politicilor promovate de Ministerul Justiției

21 octombrie 2021, ora 18:03

A fost respinsă moțiunea simplă, înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva politicilor promovate de Ministerul Justiției! Pro au votat 53 de deputați PAS, iar contra – 28 de aleși ai poporului comuniști și socialiști. Înainte de a lua decizia, a fost nevoie de trei ore de dezbateri și răspunsuri la întrebări, la care ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a răspuns de la tribuna centrală a Parlamentului. Acesta a oferit explicații nu doar pe marginea moțiunii simple, înaintată de BCS, dar și la multe alte întrebări, legate de prioritățile privind reforma justiției, până în vara anului 2022. De asemenea, unii deputați l-au luat la rost pe ministru vizavi de modul în care a fost arestat procurorul general, suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo.

Legea e unică pentru toți și nimeni nu poate fi mai presus, nici măcar procurorul general. Asta a ținut să precizeze, astăzi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de la tribuna centrală a Parlamentului. Potrivit lui, moțiunea simplă, înaintată de BCS, a fost depusă din motiv că aceștia au pierdut un om de-al lor, adică pe procurorul general, suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. În context, reforma justiției nu este deloc ușoară spune ministrul și aceasta trebuie să fie una independentă pentru un stat de drept.

În context, ministrul Litvinenco a subliniat că reforma în justiție stagnează din motiv că temelia acesteia este putredă, de vină, în opinia lui, fiind legislativul precedent. Prin urmare, este nevoie de un nou concept, care să fie aprobat și consultat de partenerii externi și care ar putea fi implementat până în vara anului următor. Totuși, opoziția nu s-a lăsat convinsă de argumentele lui Litvinenco.

În continuare, după mai multe întrebări și răspunsuri, deputatul „ȘOR”, Denis Ulanov, a anunțat că membrii fracțiunii sale nu vor participa la procedura de vot a moțiunii simple, din motiv că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a acționat împotriva sa și a lui Jardan. Prin urmare, o astfel de acțiune a formațiunii ar putea fi interpretată drept un conflict de interese.

Anunțul deputatului Denis Ulanov l-a uimit, însă, pe deputatul Lilian Carp.

După mai bine de trei ore de discuții, moțiunea BCS a fost supusă votului, dar a fost respinsă de cei de la PAS. Înainte de vot, opoziția a venit cu unele argumente în favoarea moțiunii.

Discuțiile s-au încheiat cu o declarație a minsitrului Justiției. Astfel, cu votul majorității, moțiunea a fost respinsă. Potrivit moțiunii înaintată de BCS, PAS împreună cu ministrul Litvinenco ar fi subjugat justiţia independentă din ţara noastră şi ar fi pus-o la cheremul partidului de la guvernare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram