/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Ce prevede Proiectul de Hotărâre privind instituirea situației de urgență în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova

missing
22 octombrie 2021, ora 13:46

Guvernul a publicat Proiectul de Hotărâre privind instituirea situației de urgență în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova. Potrivit documentului, starea de urgență se instituie de astăzi, 22 octombrie, până în 20 noiembrie. 

În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va institui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid și să aloce mijloacele financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale. De asemenea, urmează să dispună, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice.

În textul Proiectului de Hotărâre de Guvern se mai menționează că potrivit situației din data de 19 octombrie, presiunea în rețeaua de transport al gazelor naturale a scăzut până la 15,5 bari și este „la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale, fapt care pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze naturale”.

„Conform raportărilor zilnice ale SRL „Moldovatransgaz”, presiunea în rețelele de transport este deja una critică, pentru data de 21.10.2021 – estimând-se la 14,2 bar, ceea ce prezintă un risc major de a fi declanșată o criză pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, în cazul în care în perioada imediat următoare nu vor fi injectate anumite volume de gaze naturale în vederea restabilirii regimului normal de transport al gazelor naturale în rețelele SRL „Moldovatransgaz”, se mai arată în document.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram