Guvernul a publicat Proiectul de Hotărâre privind instituirea situației de urgență în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova. Potrivit documentului, starea de urgență se instituie de astăzi, 22 octombrie, până în 20 noiembrie. 

În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va institui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid și să aloce mijloacele financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale. De asemenea, urmează să dispună, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice.

În textul Proiectului de Hotărâre de Guvern se mai menționează că potrivit situației din data de 19 octombrie, presiunea în rețeaua de transport al gazelor naturale a scăzut până la 15,5 bari și este „la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale, fapt care pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze naturale”.

„Conform raportărilor zilnice ale SRL „Moldovatransgaz”, presiunea în rețelele de transport este deja una critică, pentru data de 21.10.2021 – estimând-se la 14,2 bar, ceea ce prezintă un risc major de a fi declanșată o criză pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, în cazul în care în perioada imediat următoare nu vor fi injectate anumite volume de gaze naturale în vederea restabilirii regimului normal de transport al gazelor naturale în rețelele SRL „Moldovatransgaz”, se mai arată în document.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!