Luxemburgul este prima țară din Europa în care a  fost legalizată cultivarea și utilizarea canabisului. Anunțul a fost de către guvern care a accentuat că acestă decizie vine să țină utilizatorii departe de piața ilegală, informează The Guardian.

Conform legislației, persoanele cu vârsta de 18 ani și peste vor putea să cultive legal până la patru plante de canabis în gospodărie, pentru uz personal. Și comerțul de semnințe va fi permis, fără a fi limitată cantitatea de Tetrahidrocanabinol (THC), care este principalul component psihoactiv din canabis.

Și ministrul Justiției a venit cu o reacție în care a declarat că modificarea legiii va fi un prim pas spre schimbările privind producția și consumul de canabis.

„Ne-am gândit că trebuie să acționăm, avem o problemă cu drogurile și canabisul este drogul cel mai folosit și este o mare parte a pieței ilegale”, a spus Sam Tamson.

Cei care vor dori să cultive plantele, o vor putea face în interior sau în aer liber, pe balcon, terasă sau grădină cu respectarea numărului de plante. Cu toate acestea, se menține interzicerea consumului și trasportul de produse din canabis în public. Consumul și transportul unei cantități de până la 3 grame nu vor mai fi considerate infracțiuni, ci calificate contravențional.

Luxemburgul se va alătura Canadei, Uruguayului și celor 11 state americane în încălcarea convenției ONU privind controlul stupefiantelor, care obligă semnatarii să limiteze „exclusiv în scopuri medicale și științifice producția, fabricarea, exportul, distribuția de import, comerțul, angajarea și deținerea de droguri” inclusiv canabis.

Uruguay a devenit prima țară din lume care a creat o piață națională legală de marijuana atunci când a legalizat drogul în 2013, iar Canada a urmat exemplul în 2018.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!