/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Natalia Gavrilița: „Legea are prevederi imperative care spun că în situații de urgență nu pot avea loc alegeri”

missing
22 octombrie 2021, ora 14:24

Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că, potrivit legii, în perioada stării de urgență nu pot avea loc alegeri. Despre asta a declarat premierul de la tribuna centrală a Parlamentului, în contextul în care la Bălți, dar și în multe alte localități din țară, în data de 21 noiembrie urmează să aibă loc alegeri locale noi.

Totodată, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că această întrebare a fost analizată.

„Înțeleg că în Legislativul poate soluționată definitiv problema. Dacă lăsăm lucrurile fără ca Hotărârea Parlamentului să indice ceva în acest sens, rămâne ca organul electoral central să interpreteze și să aplice această normă. Fie această normă anulează alegerile, fie interpretează legea în sensul în care desfășurarea alegerilor include doar ziua scrutinului. Prin urmare, nu ar fi interdicții conform legii”, a declarat Litvinenco.

Potrivit lui, o altă opțiune ar fi ca Parlamentul să facă o claritate și să spună exact că „starea de urgență nu afectează alegerile care sunt preconizate prin hotărârea Comisiei Electorlae Centrale”.

De asemenea, ministrul Justiției a venit cu un argument suplimentar, menționând că acele competențe pe care Comisia pentru Situații Excepționale urmează să le obțină nu ar putea aplica decizii care ar afecta procesul electoral, ținând cont că această stare de urgență este generată de criza gazelor.

„Comisia nu va avea dreptul să emită decizii în sensul anulării unor demonstrații sau întâlniri electorale. Din punctul meu de vedere, dacă nu se scrie nimic în Hotărâre, CEC ar avea toate argumentele să nu amâne scrutinul din 21 noiembrie. Parlamentul poate să concretizeze acest lucru în Hotărârea respectivă”, a mai spus ministrul Justiției.

Amintim că în data de 21 noiembrie 2021 ar trebui să se desfășoare alegeri locale noi în 15 localități din țară.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram