/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Precizările lui Sergiu Tofilat legate de introducerea stării de urgență în sectorul gazelor naturale. De ce este necesară

missing
22 octombrie 2021, ora 12:55

Introducerea stării de urgență în sectorul gazelor naturale este o procedura administrativă necesară în condițiile în care Gazprom a limitat volumul de gaz. De această părere este expertul în domeniul energetic, Segiu Tofilat. 

Potrivit lui Tofilat, instituirea stării de urgență, va face posibile mai multe lucruri.

„Ne permite câteva chestii:  gestionarea operativă de Comisia situatii excepționale; bronarea gazoductelor și procurarea gazelor în alte țări de către trader-ul de stat Energocom;  măsuri extreme: dacă scade presiunea în rețele – deconectarea gazelor pentru intreprinderi (fabrici/uzine). Este o măsură necesară să ne asigurăm că putem cumpăra gaz din alte surse”, subliniză expertul.

Sergiu Tofilat mai sugerează că în condițiile actuale, Guvernul ar trebui să își întărească pozițiile pentru negocieri cu Gazprom.

Guvernul a votat astăzi propunerea de a institui în țară stare de urgență în domeniul energeticii, pentru o perioadă de 30 de zile. Premierul Natalia Gavrilița va veni astăzi, la prânz, în Parlament, pentru a cere deputaților să voteze pentru declararea stării de urgență. Se întâmplă după ce autoritățile nu au reușit să negocieze un contract în condiții avantajoase cu Gazprom, iar întreprinderile din Republica Moldova au trecut la consumul de păcură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram