/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Până la finele anului 2022, ar putea apărea parcări auto noi, cu plată

22 octombrie 2021, ora 17:48

Primăria susține că a găsit o soluție, pentru lipsă parcărilor și a ambuteiajelor din capitală. Potrivit municipalității, traficul va fi mai degajat, dacă se vor crea noi locuri de parcare, la intrarea în Chișinău și în centrul orașului, iar un proiect în acest sens a fost prezentat, astăzi, la Primărie. Dacă va fi aprobat, acesta ar putea fi implementat până la finele anului 2022. Potrivit experților, parcările din centrul capitalei vor costa 10 lei pe oră, în timp ce, în alte sectoare, șoferii vor plăti câte cinci lei pentru o oră de parcare.

Primăria municipiului Chișinău a prezentat, astăzi, rezultatele unui studiu ce vizează crearea parcărilor auto cu plată, în capitală. Potrivit edilului Ion Ceban, anume așa ar putea fi soluționată problema ambuteiajelor și a lipsei locurilor de parcare. Ion Ceban zice că municipalitatea este gata să construiască parcări cu plată în centrul orașului, în timp ce proiectul pentru cele de la intrarea în Chișinău încă sunt la etapa juridică de verificare.

„Am planificat pentru anul viitor o sumă, cred eu, considerabilă, aproximativ 100 de milioane de lei, pentru a intra în forță în acest proces, în acest domeniu.”

Potrivit autorilor proiectului, la realizarea acestuia ei au fost ajutați de colegi din România. „Principalele sarcini și scopul proiectului este elaborarea studiilor de oportunitate, privind amenanjarea parcărilor din municipiul Chișinău. Și aici am avut următoarele sarcini: analiza experienții internaționale, realizarea unui sondaj cantitativ și calitativ cu populația municipiului Chișinău.”

Oamenii au păreri împărțite despre viitoarele parcări cu plată. Unii ar fi de acord să fie cât mai multe, dar prețul să nu fie exagerat.

„ – Primăria, din 2022 vrea să implimenteze parcări cu plată. Ați fi de acord să achitați pentru o parcare cu plată? – Da, sigur. Dacă parcarea e posibilă, decât să parchezi neregulamentar…”

„ – Parcările ar trebui să fie cu plată, desigur. – De ce? – Pentru că vii în oraș și nu ai unde lăsa mașina. Este foarte greu.”

„Dacă este un preț rezonabil – da – ar rezolva problema. Dacă e preț exagerat, cum la noi de obicei se practică în Republica Moldova, cred că – nu. Totul depinde de preț. – Vor să pună 10 lei ora în centru orașului. – 10 lei ora eu cred că-i bine.”

Pe de altă parte, unii oameni sunt împotriva parcărilor cu plată și spun că Primăria ar trebui să lase oamenii să parcheze fără bani.

„La noi în Moldova și așa salariile îs minime și încă să mai achiți și pentru parcare…”

„Ei dispun de destul spațiu, ca să facă pentru autovehicule parcări gratuite.”

„Dacă s-ar crea careva condiții, ați putea să cereți să faceți parcări cu plată, dar dacă nu aveți condiții, cum puteți să cereți, cum puteți să cereți? Degrabă aici orașul Chișinău o să se facă un traseu pe deasupra la ăsta, înțelegeți. Poate să inventăm niște mașini cu aripi, ceva de genul ăsta, înțelegeți.”

Totuși, șoferii ar fi gata să achite pentru un loc de parcare, cu condiția ca să se rezolve problema ambuteiajelor din capitală.

„Eu sunt pentru ca în acest oraș să fie indentificate parcări, fie ele cu plată, fie fără plată, dar să existe o soluție. În acest moment este imposibil să găsești un loc de parcare.”

„În centrul orașului e problematic cu parcările și să le pui cu plată, nu știu, aici e 50 la 50.”

„Care sunt cu mașini proprii, cred că da. Numai că el ar vrea să pună mașina și să plătească.”

Potrivit proiectului prezentat azi la Primărie, pentru construcția unui simplu loc de parcare s-ar cheltui în jur de 2000 de lei, iar pentru un loc de parcare rezidențial – circa 10 000 de lei. Până la finele anului 2022, proiectul prevede construirea a 74 500 de locuri de parcare, cu un buget de peste 100 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram