„Gazprom” este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria istorică de 709 milioane de dolari. Potrivit reprezentanților companiei rusești, dacă R. Moldova nu-și va onora datoria și, prin urmare, nu va fi semnat un nou contract, Gazprom va sista livrarea de gaz natural, transmite ria.ru

Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei rusești.

„În pofida datoriilor care s-au adunat, Rep. Moldova s-a adresat cu rugămintea ca contractul de livrare a gazului să fie prelungit pentru lunile octombrie și noiembrie. Gazprom vine și aici în întâmpinare, a încheiat un contract pentru luna octombrie și este gata să îl prelungească și pentru noiembrie, dacă partea moldovenească achită în totalitate pentru livrările din septembrie și octombrie anul curent”, a spus Kuprianov.

În 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit până la sfârșit de octombrie contractul privind livrarea gazului natural. În această perioadă, în care au loc mai multe runde de negocieri, țara noastră importă gaz rusesc la un preț de piață de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în timp ce anul trecut, am plătit aproximativ 148 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

Presa rusă scrie că în timpul negocierilor, Gazprom ar fi propus R. Moldova gaz la un preț de piață, cu o reducere de 25 %. Delegația R. Moldova ar fi insistat, însă pe un preț de două ori mai mic.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență în sectorul energeticii, în condițiile în care nu avem, deocamdată, un contract cu Gazprom, iar majoritatea întreprinderilor din țară au trecut pe păcură.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!