/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Gazprom amenință că ne taie gazul din 1 decembrie! Rușii promit un nou contract în schimbul achitării datoriei istorice

missing
23 octombrie 2021, ora 19:44

„Gazprom” este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria istorică de 709 milioane de dolari. Potrivit reprezentanților companiei rusești, dacă R. Moldova nu-și va onora datoria și, prin urmare, nu va fi semnat un nou contract, Gazprom va sista livrarea de gaz natural, transmite ria.ru

Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei rusești.

„În pofida datoriilor care s-au adunat, Rep. Moldova s-a adresat cu rugămintea ca contractul de livrare a gazului să fie prelungit pentru lunile octombrie și noiembrie. Gazprom vine și aici în întâmpinare, a încheiat un contract pentru luna octombrie și este gata să îl prelungească și pentru noiembrie, dacă partea moldovenească achită în totalitate pentru livrările din septembrie și octombrie anul curent”, a spus Kuprianov.

În 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit până la sfârșit de octombrie contractul privind livrarea gazului natural. În această perioadă, în care au loc mai multe runde de negocieri, țara noastră importă gaz rusesc la un preț de piață de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în timp ce anul trecut, am plătit aproximativ 148 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

Presa rusă scrie că în timpul negocierilor, Gazprom ar fi propus R. Moldova gaz la un preț de piață, cu o reducere de 25 %. Delegația R. Moldova ar fi insistat, însă pe un preț de două ori mai mic.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență în sectorul energeticii, în condițiile în care nu avem, deocamdată, un contract cu Gazprom, iar majoritatea întreprinderilor din țară au trecut pe păcură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram