/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Agroterra: A investit bani, timp și sănătate în afacerea cu livezi, iar acum strânge laurii

missing
24 octombrie 2021, ora 10:12

A investit bani, timp și sănătate în afacerea cu livezi, iar acum strânge laurii. Vorbim despre familia Ionaș din satul Grozasca, Ungheni care deține peste 92 de hectare de culturi agricole, dintre care 28 de hectare sunt livezi de caise. Acum fructele lor satisfac apetitul nu doar al moldovenilor, ci și al străinilor, cucerind piețele europene. De trei ani familia beneficiază de consultanță în domeniul agriculturii de la un expert internațional, care îi ajută să îmbunătățească producerea și calitatea caiselor.

Ion Ionaș a moștenit afacerea sa de la părinți. Chiar dacă nu are studii în agricultură, el spune că întotdeauna a fost atras de acest domeniu. Deși, de-a lungul timpului, a întâmpinat multe piedici, totuși, susține că niciodată nu s-a gândit să renunțe.

„Eu visam să am o plantație proprie, să cresc fructe de calitate. Îmi place foarte mult să muncesc în câmp.”

De când a preluat conducerea, afacerea a crescut vertiginos. Acum familia deține peste 92 de hectare de culturi agricole, dintre care 28 de hectare de caise. Pentru că nu s-au înregistrat ploi cu grindină puternică, în acest an, roada de caise a fost mai bogată, iar familia a reușit să strângă aproximativ 200 de tone de caise. Toate au fost exportate în Uniunea Europeană.

„Din roada anului 2021 practic toate fructele noastre au fost exportate în Uniunea Europeană. Nu doar caisele și prunele, dar și o mare parte din struguri, toți pleacă la export. Noi suntem o companie, care ne-am învățat mai întâi a vinde, apoi am construit un depozit frigorific, iar apoi am înființat o plantație. Deci am început afacerea de la spate, de sus în jos. Ne-am învățat mai întâi a vinde, iar acum ne învățăm a crește. ”

Cu pași mici, dar fermi a cucerit piața din Uniunea Europeană pentru că a oferit fruncte de calitate, spune agricultorul. Iar un mare ajutor în acest sens a primit din partea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, care pe lângă susținerea financiară, le-a oferit posibilitatea de a beneficia de consultanță, prin intermediul proiectului Agricultură Performantă în Moldova. Expertul italian, Samuele Caroli, de trei ani, îl asistă la muncile câmpului. În acest an, pentru a îmbunătăți producerea caiselor, mai exact, pentru a avea recolte și fructe frumoase, expertul le-a arătat cum se curăță corect pomii.

„- Am eliminat ramul pe care-l vedeți, pentru că era concurentul celorlalte și respectiv trebuie să avem fructe de calitate acolo”.

Expertul le-a vorbit fermierilor cât de important este să-și adapteze tehnicile de curățare a noilor soiuri de caise și ce pregătiri ar trebui să facă aceștia în livadă, încă din toamnă, pentru a avea o roadă bogată.

„- O modalitate, care poate să ajute producătorii, mai ales cei care au ales forma de coroană vas, este să dea lumină în interiorul pomului. Acest lucru trebuie să se întâmple în luna septembrie. Eliminăm ramurile din interior, astfel, dăm lumină în centrul pomului, ca mugurii, pentru anul viitor, să se maturizeze și să fie mai buni”.

Totodată, acesta a mai adăugat că pentru a face față înghețurilor, care se înregistrează foarte des la noi, fermierii ar trebui să fie foarte atenți la soiul pe care-l cultivă, dar și să aplice diferite tehnici, cum ar fi distribuirea apei în ziua înghețului.

„- Cel mai bine e ca producătorul să analizeze foarte minuțios zona geografică, unde se află, dar și ce tip de sol are. În funcție de cum rezistă la îngheț și în ce perioadă se alege soiul, care este mai rezistent sau mai puțin rezistent, și să-l planteze tot în funcție de predisponibilitatea acelui teren la îngheț”.

Republica Moldova este un exportator important de caise din regiune. Potrivit datelor oficiale, în anul 2020 am devenit al 11-lea cel mai mare exportator mondial, livrând pe piața externă aproximativ 2 mii de tone de caise. Principalele țări de export sunt Rusia, Belarus, România și Ucraina .Eforturile de promovare depuse de producătorii de fructe din Republica Moldova, ca urmare a restricțiilor pandemice de călătorie, au permis totuși în acest an, în premieră, exportul caiselor moldovenești în mai multe state ale Uniunii Europene, ca  Germania, Franța, Olanda și Ungaria.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram