/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/FOTO VIDEO/ Un canadian care aștepta un transplant pulmonar, salvat de o dronă, care a livrat plămânii. Misiunea, îndeplinită în mai puțin de 10 minute

25 octombrie 2021, ora 11:20

Un canadian care aștepa un transplant pulmonar a fost salvat cu ajutorul unei drone, care a efectuat un transfer de plămâni în mai puțin de 10 minute pe o distanță de 1,2 kilometri, scrie euronews.com

Drona a zburat deasupra metropolei canadiene la miezul nopții, decolând de la Spitalul de Vest din Toronto al UHN și aterizând pe acoperișul Spitalului General. Plămânii au fost transportați într-un recipient frigorific din fibră ușoară de carbon care a menținut parametrii termici ai organului, astfel încât aceștia să fie viabili pentru transplant. Operația a fost realizată cu succes pentru un pacient de 60 de ani cu fibroză pulmonară.

„Am demonstrat, și acesta este un punct foarte important, că se poate face în siguranță”, a declarat directorul programului de transplant pulmonar din Toronto Shaf Keshavjee.


Utilizarea dronelor și a aeronavelor autonome ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ridicate de acest experiment și anume economisirea timpului. Operațiunea arată că tehnologia de livrare a dronelor, care este deja operațională pentru pachetele cumpărate online în unele țări, ar putea fi de fapt folosită pentru a îmbunătăți sistemul actual de transport de organe și pentru a reduce costurile acestuia.

În medie, în fiecare an, 41 000 de pacienți primesc un transplant de organe și 48 000 de pacienți noi sunt înscriși pe listele de așteptare din Europa.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram