Un canadian care aștepa un transplant pulmonar a fost salvat cu ajutorul unei drone, care a efectuat un transfer de plămâni în mai puțin de 10 minute pe o distanță de 1,2 kilometri, scrie euronews.com

Drona a zburat deasupra metropolei canadiene la miezul nopții, decolând de la Spitalul de Vest din Toronto al UHN și aterizând pe acoperișul Spitalului General. Plămânii au fost transportați într-un recipient frigorific din fibră ușoară de carbon care a menținut parametrii termici ai organului, astfel încât aceștia să fie viabili pentru transplant. Operația a fost realizată cu succes pentru un pacient de 60 de ani cu fibroză pulmonară.

„Am demonstrat, și acesta este un punct foarte important, că se poate face în siguranță”, a declarat directorul programului de transplant pulmonar din Toronto Shaf Keshavjee.


Utilizarea dronelor și a aeronavelor autonome ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ridicate de acest experiment și anume economisirea timpului. Operațiunea arată că tehnologia de livrare a dronelor, care este deja operațională pentru pachetele cumpărate online în unele țări, ar putea fi de fapt folosită pentru a îmbunătăți sistemul actual de transport de organe și pentru a reduce costurile acestuia.

În medie, în fiecare an, 41 000 de pacienți primesc un transplant de organe și 48 000 de pacienți noi sunt înscriși pe listele de așteptare din Europa.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!