/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/Afacere profitabilă pentru firme, dar riscantă pentru cumpărător. Zeci de familii au rămas fără adăpost în urma unui incendiu produs acum șapte ani

missing
25 octombrie 2021, ora 20:12

Acum șapte ani, un incendiu de proporții a distrus mansarda unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. Zeci de familii au rămas atunci fără adăpost, iar municipalitatea a decis să ofere bani pentru reconstrucția clădirii. Între timp, tot ce au făcut autoritățile a fost să interzică construcția altor mansarde, dar fără să ia măsuri cu cele deja construite. În consecință, zilele trecute, o altă mansardă a luat foc. Fenomenul mansardelor s-a dovedit a fi o afacere profitabilă pentru companiile de construcții și un izvor de lacrimi și suferință pentru cumpărători.

În imagini este incendiul care a mistuit 28 de apartamente de la masarda unui bloc din sectorul Botanica. Aproape ca la indigo, istoria tristă se repetă sâmbătă, doar că victimele vâlvătaiei au fost cei care locuiesc într-o mansardă ridicată peste un bloc de pe strada Ion Pelivan. În ambele cazuri, mansardele au fost construite de aceeași firmă.

Revenim la incendiul devastator de la strada Independenței și aflăm că, în 2014, municipalitatea a acordat peste 12 milioane de lei pentru reconstrucția mansardei. Însă, după incendiu, mulți locatari au preferat să vândă apartamentele sau să le dea în chirie de frica unei noi tragedii. Cei care au rămas și continuă să locuiască în apartamentele renovate spun că lucrările au fost făcute calitativ.

„Nu vă este frică să locuiți aici? -Nu. E făcut din piatră, normal. -Dar până atunci? -Din lemn.”

În schimb, locatarii care au apartamentele la etajul cinci, adică sub mansardă sunt supărați pe autoritățile municipale că nu au fost susținuți financiar suficient, deși locuințele lor au fost inundate. Reparația a costat mult, pe când municipalitatea le-a întors puțini bani.

– Nouă nimic nu ne-au întors, nu ne-au compensat nimic. Ne-au dat bani doar pentru reparații, dar acesta a costat mai mulți bani decât ne-au dat ei.

Și, dacă această mansardă a fost dată în folosință, în sectorul Botanica sunt multe altele care încă se află la etapa de construcție. Un exemplu în acest sens este blocul de pe strada Zelinschi 5/1. Acolo, mansarda are două niveluri. Deși zeci de familii au investit bani, lucrările nu au fost duse la bun sfârșit.

„Blocul din spatele meu pe lângă cele 4 etaje, are și o mansardă. Construcția a început acum aproape 10 ani, dar firma a dat faliment, iar lucrările au fost sistate. Chiar dacă mansarda blocului nu a fost dată în exploatare câteva familii au început să locuiască.”

Nu i-am găsit acasă pe locatarii de la mansardă, în schimb vecinii lor spun că ei și-au dat acordul doar pentru un etaj al mansardei, dar s-au trezit cu două etaje în construcție. Blocul este vechi de peste 60 de ani, iar prin ridicarea mansardei au sperat că agentul economic se va ține de cuvânt și va repara scările, acoperişul, dar și fațada blocului.

„Dar după câte știu eu încă nu a fost dată în exploatare, dar lumea locuiește pentru că nu are încotro.”

– Locatarii, care și-au dat acordul au fost mințiți. Trebuia să fie o mansardă cu un etaj și nu trebuiau să fie și cealaltă construcție.

Am cerut explicații privind această mansardă și de la pretura Botanica. Potrivit șefului secției locativ comunale, construcția a fost făcută din materiale trainice și că nu există riscul unui incendiu.

„Acolo nu-i pericolul de a lua foc sau să ardă. Acestea sunt toate mansardele construite cu 10 ani în urmă cu acte permisive. Ca să ducem la bun sfârșit lucrările, este nevoie de foarte multi bani, pe care municipalitatea nu si-i poate permite.”

Funcționarul mai spune că în sectorul Botanica sunt zeci de mansarde construite. Unele nu au fost duse până la capăt, în timp ce altele au fost ridicate cu materiale necalitative. În cel puțin opt cazuri, construcția mansardelor a fost conservată. Cu alte cuvinte, municipalitatea a intervenit pentru a duce la capăt cel puțin acoperișul blocurilor, după ce firmele care au început construcția mansardelor au dat faliment și nu au terminat lucrările.

„La câțiva metri depărtare un alt bloc de locuit cu mansardă. Locatarii spun că construcția nu a fost făcută calitativ, iar bucăți de tencuială cad.

Unii trecători evită zona, iar locatarii spun că se pot aștepta la orice.

– Totul se năruie și orice se poate întâmpla.

„Eu lucrez aici și într-o zi am văzut cum au căzut bucăți de „ghipso-carton”

În urma evaluării primei etape de mansardare în municipiul Chişinău, în perioada 2007-2011 au fost construite 22 mansarde, deși au fost oferite peste 160 de autorizații. Pentru că, de cele mai dese ori, antreprenorii încălcau legea și au comis greșeli, primarul pe atunci, Dorin Chirtoacă, a cerut elaborarea unui nou regulament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram