/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/Video/ Ion Ceban nu s-a ținut de cuvânt. Doar o treime dintre blocurile din oraș și suburbii au încălzire

missing
25 octombrie 2021, ora 19:43

Deși, încă lunea trecută, primarul general, Ion Ceban, a promis că, vineri, toate blocurile locative din capitală vor fi conectate la rețeaua de agent termic, astăzi, doar o treime dintre blocurile din oraș și suburbii au încălzire. Iar asta din motiv că Termoelectrica nu ar avea suficiente resurse. Cel puțin, asta a declarat Ceban, într-o conferință de presă, pe care a ținut-o azi. În replică, administrația Termoelectrică susține că, de fapt, blocurile sunt conectate la căldură doar la solicitarea gestionarilor spațiului locativ. Între timp, orășenii se plâng de faptul că în apartamente este foarte frig și le recomandă celor de la conducere să aibă mai multă grijă de oameni.

„Nu au conectat. Nu este deloc cald, dar frig. Este invalid cu atac cerebral. E frig…”

„ – Dacă stau așa zgribulită, cum vă închipuiți? În casă e încă mai frig. – Decât afară? – Da. Afară mai bate soarele.”

„În apartamente este frig”, aceast răspuns l-am primit azi de la cei mai mulți oameni pe care i-am intervievat. Toți ne-au spus că abia așteaptă să fie pornită încălzirea în apartamente. Am mers la un bloc din sectorul Râșcani al capitalei. Deși în scară era lipit un anunț, potrivit căruia conectarea la încălzirea centralizată va avea loc pe data de 22 octombrie, astăzi, la trei zile distanță, calorifere sunt reci ca gheața. Această femeie ne-a povestit că locuiește cu nepoții săi mici, iar procurarea unui cămin electric și utilizarea lui bate tare la buzunar.

„Îmbrac 10 haine, ciorapi câteva perechi. Nepoții sunt mici, e frig și îi îmbrăcăm în 10 rânduri de haine. Oamenii sunt mai importanți acum. Și așa din cauza virusului mor oameni. Acum, din cauza frigului, o să fie mai mulți bolnavi. O să rămână Moldova fără oameni.

Din motiv că în apartament este frig, toți membrii familiei, inclusiv copiii, au răcit, iar acum trebuie să dea și mai mulți bani pentru medicamente. Și mai trist este că, din cauza unei paralizii, bărbatul nu-și mai poate încălzi deloc piciorul afectat.

„- Sunt invalid și am piciorul paralizat… în general, îngheață. – Cum vă descurcați? – Două plapume ne punem. Ciorapi mai groși. Nu se gândește conducerea la oameni.”

Am discutat și cu locatarii din alte blocuri, în care încă nu a fost pornită încălzirea. Majoritatea spun că cei de la conducere, dacă au promis, trebuie să se țină de cuvânt, mai ales că afară s-a răcit considerabil, în special în orele nocturne.

”La noi asta deja e lege, spun una și fac alta. Nu le pasă, fiindcă șefii trebuiau din timp să se pregătească pentru iarnă.”

„Pe oameni nu îi interesează Europa sau altă parte. Pentru ei contează să fie căldură și condiții. Atât.”

Astăzi, primarul capitalei a pasat responsabilitatea pe seama celor de la Termoelectrica. Tot el fiind cel care, acum o săptămână a anunțat că sezonul de încălzire va începe pe data de 22 octombrie, adică vinerea trecută.

“Termoelectrica nu are suficientă capacitate. Asta e ceea ce am înțeles eu azi dimineață. De acest fapt trebuie să-și bată capul Guvernul, Termoelectric, care este principalul furnizor și unicul furnizor de energie termică în municipiul Chișinău. Nu aparține Primăriei și nu este gestionată de primărie. ”

Potrivit lui Ion Ceban, care a citat surse de la Termoelectrica, din cele aproximativ 4000 de blocuri de locuit din capitală și suburbii, azi dimineață, doar circa 1300 erau conectate la încălzire, iar pe parcursul acestei săptămâni se vor mai adăuga alte 500 de clădiri. Am solicitat o reacție din partea întreprinderii, care a declarat că pocedura de conectare a consumatorilor la rețeaua de încălzire nu se mai face în mod centralizat, ci la solicitare și că este în plină desfășurare. Potrivit, responsabilei de presă de la Termoelectrica, Maria Balan, conectările se fac atunci când gestionarul fondului locativ prezintă pașaportul blocului, drept dovadă că este pregătit pentru conectare. Totodată, aceasta ne-a dat asigurări că întreprinderea nu are probleme cu resursele de păcură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram